Světelné meče medicíny. Laserem se „léčil“ už Gorbačov. Kde jsou ale jeho současné limity?

10. prosinec 2015

Nejspíš ho dobře znáte z filmové série Hvězdné války. Používá se ale už několik let. Dokonce i u nás.

Pokud přeložíte slovo laser, dozvíte se i princip jeho fungování. Je to totiž světlo stimulované a zesilované emisí záření. A používá se už dnes běžně (nejen) v medicíně. Třeba primářka Ústavu lékařství a kosmetiky Miroslava Pelechová poprvé pracovala s argonovým laserem ještě před rokem 1989.

„Tento laser měl jako cílovou strukturu hemoglobin a melanin. My jsme tím zkoušeli řešit rozsáhlé plochy Nevus flammeus (oheň). Tedy to, co měl na hlavičce pan Gorbačov,“ popisuje. Dnes mají lékaři škálu léčby laserem nekonečně velkou. Používají hlavně CO2 laser.

Laser není jenom „skalpel“

„Laser dnes můžeme používat úplně stejně jako skalpel. Tedy podle toho, jak si seřídíte počítačovou jednotku. Pokročili jsme do naprosto jiného levelu.“ Na kůži se dá ale laser může použít nejen jako skalpel, ale i celoplošně. Nikdo se zdravým rozumem prý ale nelaseruje nevocellularní nevus.

„To znamená, že pokud chcete odstranit pihu, o které máte nějaké pochybnosti, tak na laser nesáhnete. Nikdo by ji totiž už nedokázal histologický vyšetřit,“ vysvětluje. Laserem se běžně odstraňují hnědé skvrnky (solární pigmentace), nejrůznější bradavičky a nerovnosti, které se vyskytují na každé kůži.

Michail Gorbačov v únoru 1987

Co laserem jde a co už ne?

„Dá se zjednodušeně říct, že je odlupujeme z horní kožní vrstvy.“ Laserem se dají i odstranit solitérní chloupky v obličeji. „Ale jen pokud je tmavý. Laserem se provede termolýza v cibulce chloupku. Stačí tak zhruba šest sezení a jsou pryč.“ Horší je to s odstraněním rozšířených pórů.

„Ústí mazových žlázek bude po zásahu laserem míň nápadné, stažené a kůže hladká a projasněná. Ale geneticky dané vlastnosti kůže změnit nedokážeme,“ vysvětluje lékařka. Jsou ale taky nemoci, na které je laser doslova nevhodný. Mezi takové patří třeba vitiligo (ztráta pigmentu).

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio