Historie Winternitzovy vily a naší rodiny je nekonečný příběh, přemítá kameraman David Cysař

8. květen 2023

Jeho rodině patří slavná Winternitzova vila od architekta Adolfa Loose na pražském Smíchově. „Začal jsem o tom něco tušit až po sametové revoluci. Do té doby to bylo tabu,“ ohlíží se. Chodí do vily hodně pamětníků? Co je zážitkové přenocování? Nabízí vila koncerty a divadlo? Jaká byla historie rodiny? Zachovalo se něco z původního zařízení?

„Správa objektu padla tak trochu na má bedra,“ usmívá se. Se ženou jsme chtěli budovu naplnit duchem a obsahem. Říkali jsme si, že by bylo hezké připomínat historii naší rodiny, holocaust, nacisty a komunisty. Byl to náš sen a uskutečnilo se to díky zbytku naší rodiny, která nám dala tu možnost,“ vypráví kameraman.

Začalo to pokusem otevřít na týden Winternitzovu vilu veřejnosti. „Přišlo pět tisíc lidí a my pochopili, že mají zájem. Před šesti lety jsme se rozhodli udělat výstavu o naší rodině a to byla chvíle, kdy člověk začne toto téma zkoumat. Mám pocit, že je to nekonečný příběh. Už teď cítím, že bych mohl jít do větší hloubky. Spoustu věcí ještě nevím. Je to cesta,“ uzavírá David Cysař.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související