Herec Saša Rašilov: Hraju, protože to mám rád. Tuhle profesi je třeba dělat s chutí

20. srpen 2024

Je z umělecké rodiny a zvolil si stejnou profesi jako jeho dědeček. Jméno Saša Rašilov je pro něj darem i závazkem. „Je to hlavně závazek. Říká se tomu držet firmu,“ vysvětluje. Pracuje se mu dobře s režisérem Nebeským? Kde a jak začínal? S jakými pocity se dívá na příběh Judy Garland? Kde a jak se objeví jeho postava stomatologa? A jak vzpomíná na živelnou atmosféru dabingu v 90. letech?

„Díky tomu, že dědeček v tomto povolání dokázal velké věci, už na začátku jsem si řekl, že to budu dělat, protože to mám rád a protože mě to baví. Je potřeba to dělat s chutí. A když mě publikum nevypíská, jsem rád, že si můžu zahrát.“

Saša Rašilov

Saša Rašilov je pracovitý a uplynulá divadelní sezóna pro něj rozhodně nebyla odpočinková. „Bylo to vyčerpávající. Šel jsem z premiéry do premiéry. Věděl jsem o tom a takhle si to naplánoval. Faktem je, že jsem si říkal: Hochu, nevím, jestli jsi to nepřehnal,“ směje se herec.

„Ale zvládl jsem to a bylo to krásné. Byla to moje 22. sezóna v ND, kterou jsem završil hattrickem. Nejdřív jsme nazkoušeli pohádku Ještě chvilku, pak trhák od Kateřiny Tučkové Bílá voda.“

Na závěr sezóny to bylo představení s názvem Wernisch. „Zavadil jsem o něj v šestnácti letech a byl to pro mě objev. Poezie se těžko popisuje. Celý život ho znám a čtu. Teď jsem se k jeho textům zase vrátil a zjistil, že některé jeho básně srostly s mým životem,“ uzavírá herec Saša Rašilov v Blízkých setkáních.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.