Harry Potter a Kat mezi řádky. Dokument o fenoménu fan fiction a jak těžké je s ní skončit

22. září 2018

Kouzlo příběhů Harryho Pottera na ni zapůsobilo tak, že mu podléhá i coby doktorandka. Sama začala psát potterovské příběhy a ke čtení přivedla spoustu mladých. Ale pak...

Warner Bros. Studio Tour London: The Making of Harry Potter (2016)

Před 20 lety se poprvé na pultech britských knihkupectví objevil příběh malého kouzelníka Harryho Pottera. Joanne Rowlingová byla tenkrát neznámá a pětiletá Katka byla na čtení ještě malá. Když se o několik let později začetla poprvé do dobrodružných příběhů z Bradavic, jejich kouzlu propadla.

Ve 14 letech začala sama psát pokračování kouzelnických příběhů (tzv. fan fiction), které publikovala na internetu na blogu s názvem Kat mezi řádky, slovy a příběhy. Dnes je Kat mezi českými fanoušky potterovského světa velmi populární.


Fanfikce vždy vychází ze známé předlohy, ať už literární nebo filmové. Fanoušci, kteří nechtějí opustit svůj oblíbený fikční svět, vytvářejí nové příběhy v týchž kulisách, s týmiž postavami.

Její blízcí o jejím psaní nevědí

Její vlastní svět je s tím románovým spojen natolik, že když se po 11 letech s psaním fanouškovské fikce rozhodla skončit, přepadl ji pocit prázdnoty. „Je to jako rozchod,“ říká. „Připadám si jako po lobotomii.“

Sraz s fanoušky MJMK Ostrava (květen 2017)

Na internetu za ní zůstávají stovky stránek textu, svou vášeň pro psaní ovšem po celou dobu tajila před blízkými, takže si nemá o nové situaci s kým promluvit.

Co člověka drží

Ať už se na potterovskou literaturu díváme jakkoliv, Katka je svědkem toho, že přivádí mladé lidi ke čtení. A tím, že začala psát sama, pomáhá u čtení udržet další lidi, v tuto chvíli už většinou mladší, než je ona sama.

Spustit audio

Související