Harold Lloyd, hvězda němé éry. Přežil výbuch bomby a měl sídlo se 44 pokoji

Harold Lloyd, který se narodil 20. dubna 1893, byl americký filmový herec a producent. V letech 1914 až 1947 vytvořil téměř 200 komedií, ať už němých či mluvených. V roce 1952 obdržel Oscara za svoje celoživotní dílo a na hollywoodském chodníku slávy má hned dvě hvězdy. Lloydovy filmy často obsahovaly odvážné scény a zamotané honičky, pro které si jej pamatujeme dodnes. Scéna, kdy visí za ručičky hodin ve snímku O patro výš, se stala klasikou.

Lloyd byl odjakživa známý jako dobrý byznysmen. Filmová historička Annette D’Agostino Lloydová, která není jeho příbuzná, uvádí, že jeho 11 celovečerních němých filmů vydělalo v letech 1921 až 1928 více než 19 milionů dolarů. Lloyd získával podle kontraktu 80 procent ze zisku. Přepočteno do dnešních poměrů by se tak částka pro komika jen za tyto snímky blížila 230 milionům dolarů. I další autoři pak přicházejí s propočty, že během éry němého filmu vydělával Lloyd dokonce více než Chaplin.

Průměrnost z něho udělala výjimečného

Když v roce 1916 vytvářel ideální podobu pro svou novou postavu, zašel do kina na film, kde vystupovala postava kněze s kostěnými brýlemi. A tam ho to trklo. Brýle. Představil si vysokoškoláka, který by s brýlemi vypadal jako studijní typ, od něhož by se očekávalo uhlazené chování, ale on by přitom dělal nebezpečné kousky. Postava se jmenovala The Boy, do češtiny byl překládaný jako On. On hasičem, On na moři, On mezi medvědy a tak dál. Jeho úspěch raketově rostl.

Lloyd se rozhodl vypadat jako většina lidí v hledišti a ztělesnit průměrný charakter. A průměrnost z něho udělala výjimečného. Pokud se chcete dozvědět podrobnosti o nehodě, která ho málem připravila o život, jak vypadalo jeho panství, kde měl dům se 44 pokoji, 26 koupelnami a bazén, u něhož fotil i Marylin Monroe, pak si poslechněte dnešní Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související