Giordano Bruno. Kněz, který předpokládal existenci mimozemšťanů

Bible hovoří o stvoření světa jasně. Jenže vědecké objevy tento obraz stále více nahlodávaly. Církev byla zahnaná do kouta a musela reagovat. Na hranici postavila Giordana Bruna. Není náhoda, že se stal v roce 1600 posledním člověkem, kterého inkvizice v Římě upálila. Rodák z Neapole byl jednou nohou v maléru prakticky celý život. Když se kvůli zradě  dostal do moci inkvizice, téměř sedm let ho vyslýchali a mučili. Své myšlenky ale neodvolal. 

Giordano Bruno odmalička vynikal bystrou myslí, univerzitu vystudoval za poloviční dobu, a čím více věděl, tím více rozporů v křesťanské dogmatice nacházel. Sice se stal mnichem a knězem, ale kvůli četbě zakázaných knih jej předali inkvizici. Bruno utekl a vydal se na patnáctiletou cestu napříč Evropou.

Svými schopnostmi a znalostmi uchvátil francouzského panovníka i anglickou královnu. Vyvolal také řadu incidentů, rozepří a půtek. Vyznačoval se totiž značně domýšlivou, popudlivou a sebestřednou povahou, která dráždila okolí snad ještě víc než jeho kacířské učení.

Mučili ho téměř sedm let

Když se kvůli zradě přece jen dostal do moci inkvizice, téměř sedm let ho vyslýchali a mučili. Své myšlenky ale neodvolal. Nadále tvrdil, že vesmír je nekonečný a existuje v něm nekonečně mnoho sluncí, tedy hvězd, kolem nichž obíhají planety. Proto také předpokládal, že někde jsou další obydlené světy.

Bruno je dnes jedním z nejznámějších mužů, kteří položili život na oltář vědy a je symbolem útlaku svobodného bádání ze strany církve. Když nad ním papežská komise vynesla ortel smrti, řekl: „Zdá se, že ho vynášíte s větším strachem, než s jakým já mu naslouchám.“

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související