Focení mobilem? Nechci, aby mi ujel vlak, říká fotograf Jan Šibík

20. listopad 2018

Patří mezi nejznámější a nejoceňovanější české fotografy. V poslední době ale navíc kromě fotoaparátu začíná více fotit i mobilem.

„Někdy po mobilu sáhnu. Jak se zlepšují a fotí s ním kde kdo, tak nechci, aby mi ujel vlak. Je to obrovská výhoda, že ho máte vždy v kapse. A pak je tu ještě druhá výhoda. Když máte v ruce mobil, neberou vás jako fotografa,“ říká o focení v dnešní době Jan Šibík.

Samozřejmě i takový mobil má své nevýhody. Velké zrcadlovky se prostě nedají nahradit. „Nicméně říkám, že vznikl takový nový svébytný žánr fotografie – fotka mobilem. A vlastně jsem sám překvapen kolik fotografů zvučných jmen někdy sáhne po mobilu. A dělají skvělé fotky.“

Někomu by při focení mobilem mohla chybět například delší optika. Podle Šibíka ale ty nejlepší fotky stejně vznikají do tří metrů. „Když vidím v tváři něco, tak to může fungovat. Neznamená to ale, že nemůže vzniknout skvělá fotka, kde bude malý človíček na horizontu. Na workshopech ale říkám, aby chodili k lidem blízko.“

Co najdete v jeho nové knize? Jaké má fotograf hranice? Kde všude cestoval? Co je u fotografa nejpodstatnější? Dobré oko nebo kvalitní aparát?

autoři: Vladimír Kroc , jra
Spustit audio

Související