Václav Havel zbavoval lidi kolem sebe stresu, říká jeho fotograf Třeštík

22. listopad 2016

Jan Třeštík byl jedním z těch, kdo prezidenta Václava Havla doprovázeli téměř na každém kroku – on konkrétně v roli fotografa. Nebo jak sám říká „byl jeho tichým pozorovatelem“ a také obdivovatelem.

„Václav Havel měl neuvěřitelně lidský přístup, a to i k těm nejméně důležitým členům týmu. Vedle něho ze mě vždycky spadnul stres z té velké odpovědnosti všechno důležité zaznamenat.“ Právě to je pro fotografy velmi častý a tíživý problém.

„Schůzky na vrcholné úrovni ne vždy probíhají v souladu s protokolem. Člověk musí neustále improvizovat a přizpůsobovat se situaci, aby byl ve správný čas na správném místě. To je nesmírně stresující,“ svěřuje se Jan Třeštík.

Fotky sušil fénem

Všechna technika také musí být správně nastavená. Na místě sice bývá spousta jiných fotografů, to ale není nic platné. Člověk se zodpovídá svému médiu, kterému musí fotky včas dodat. Kvůli tomu dokonce vozil i mobilní fotografickou laboratoř!

„Jeden můj kolega ji sestavil z chladicích boxů, které držely konstantní teplotu vody pro vývojku. Po vyfocení jsem musel snímky rychle vyvolat, vysušit fénem, naskenovat a elektronicky odeslat.“

Pašujete drogy?!

Kvůli své mobilní laboratoři měl občas problémy. Na letišti v Jordánsku si dokonce mysleli, že snad pašuje drogy. „Musel jsem otevřít zavazadla, kde jsem měl fotografické chemikálie – pytlíčky s bílým práškem,“ popisuje prekérní situaci. Vojenská hlídka ho propustila až po důkladné kontrole, což zdrželo odlet celé vládní delegace.

autoři: Dalibor Gondík , ert
Spustit audio