Fernet: Ani nacisti si nedovolili vyhodit židovského mistra, který jako jediný znal recepturu

Černý švihák, lak na rakve, mačkané štěnice, fermež, nafta, dech mrtvé milenky. To všechno je fernet, alkoholický kořeněný bitter, podle více než 90 let staré receptury.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Hudba: Jiří Litoš
Premiéra: 18. 6. 2019

Za to, že se fernet dostal i do české kotliny, může Lionello Stock. Jeho rodina sice pocházela z Frankfurtu, ale usadila se na jaderském pobřeží. A když se mladý Lionello jednou procházel přístavem ve Splitu kolem lodí, které vyvážely hroznové víno, dostal nápad: Co takhle místo révy vyvážet rovnou hotové víno?

S přítelem Carlem Camisem pak roku 1884 založili nedaleko Terstu firmu na výrobu vína a koňaku Camis a Stock. Podnikání se dařilo a lodě s jejich produkty brzy mířily do celého světa. Po skončení první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska ale začaly problémy.

Jak fernet dobyl Božkov

Domácí trhy se staly zahraničními a export narážel na všemožné překážky. Ale nebyl by to Lionello, aby nedostal další nápad: Založí si v zemích bývalého mocnářství vlastní pobočky. U nás mu padl do oka Božkov.

Logo

V Božkově byla od nepaměti oblíbená ovocná pálenice, kam své výpěstky sváželi lidé ze širokého okolí. Lionello Stock tu v roce 1920 postavil na nohy dříve vyhořelou malou výrobnu ovocných destilátů. V Plzni-Božkově založil dceřinou společnost nazvanou Stock Cognac Medicinal. Vyráběl likér podle receptury, kterou měl uloženou v sejfu a kterou střežil jako oko v hlavě.

Fernet Stock vs. Fernet Branca

Lionello měl s konkurenční firmou Fernet Branca Distilery džentlmenskou dohodu: Stock nebude vyrábět hořké bylinné likéry a Branca nepůjde do výroby brandy, tedy alkoholických nápojů získaných destilací fermentovaných ovocných šťáv.

Reklama na destilát firmy Stock Cognac Medicinal, ve které Lionello Stock v roce 1927 namíchal první fernet

Branca ale dohodu porušil, a tak Lionello v roce 1927 namíchal svůj první Fernet Stock. Šlo o první výrobek Stocku Plzeň bez obsahu vinného destilátu, tím pádem i cenově dostupnější.

Němci neuměli fernet vyrobit

Po nástupu nacistů k moci museli Stock Plzeň opustit všichni neárijští zaměstnanci. Vedoucím výroby ale paradoxně zůstal Žid Arnošt Müller, mistr destilatér. A proč? Němci sami nebyli schopni fernet vyrábět, a pan Müller jako jediný tehdy znal recepturu.

Po válce přešla likérka pod národní správu. V roce 1947 se nakrátko vrátila zpět do rukou italského majitele a Lionello Stock mohl opět výrobu Fernetu Stock rozjet naplno. To trvalo pouhý rok, po komunistickém převratu byla firma znárodněna. Krátce nato pan Lionello zemřel.

Jaká je historie výroby alkoholu? S kým je spojená první zmínka o fernetu? Jak vzniklo slovo fernet?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související