Emoční inteligence se dá trénovat v jakémkoli věku. Pomáhá psát si deník, radí psycholožka

18. leden 2024

Inteligenční kvocient, známý jako IQ, zná asi každý. Podle psychologů je ale v lidském životě velmi důležitý i emoční kvocient, který měří emoční inteligenci. „Dokonce bych ji označila za naprosto esenční,“ říká psycholožka. Co to emoční inteligence vlastně je? Co všechno o nás prozradí? A dá se zvyšovat?

„Emoční inteligence je naše schopnost rozpoznávat emoce jak nás samých, tak také druhých. A je podle mého názoru a názoru dalších kolegů daleko důležitější než IQ, které je výborné u technických oborů. V životě lidském, což je 90 % toho ostatního, je ale emoční inteligence naprosto esenční,“ vysvětluje na úvod psycholožka Dana Cook.

Emoční inteligenci máme přitom až na vzácné výjimky my všichni. Liší se však její míra. „Jsou jedinci, kteří jsou pohodoví, umějí řešit konflikty, jsou empatičtí, nápomocní. A pak jsou lidé, kteří jí mají méně. Ti zpravidla příliš neumějí řešit různé situace doma, na pracovištích, v tramvaji, zbytečně křičí a podobně.“

Přirozené jako krev v žilách

Pozitivní je, že emoční inteligenci, která je vrozená, lze trénovat a emoční kvocient zvedat, což je podle psycholožky velmi nadějné pro lidstvo. „Nejenže potřebujeme vysokou emoční inteligenci v soukromém životě, potřebujeme ji také v pracovním životě a na úrovni mezinárodních vztahů, abychom tady tolik neválčili,“ uvádí psycholožka.

Pěstovat emoční inteligenci se přitom dá už u dětí předškolního věku. Nic ale není ztraceno ani ve zralém věku. Skvělou metodou, jak emoční inteligenci zvyšovat, je například vést si deník. Lidé totiž často tráví dny, aniž by vnímali, co cítí. Proto je dobré zkoušet emoce rozpoznávat, pojmenovávat a nevyhýbat se ani negativním emocím. Spolu se zapisováním situací, ve kterých dané emoce dotyčný cítí, má velkou šanci začít rozpoznávat i svůj vlastní emoční vzorec a emoce regulovat.“

Výuka na školách

Byť je emoční inteligence velmi důležitým faktorem v životě, na českých školách se zatím nevyučuje. „Ve Spojených státech, ve Švédsku a ve Velké Británii se už emoční inteligence vyučuje a zjišťuje se, že nejenže jsou tamní děti ve větší pohodě, méně zažívají šikanu, ale dokonce mají i lepší akademické výsledky. Čili bych se za to velmi přimlouvala,“ uzavírá Dana Cook.

Spustit audio

Související