Emil Artur Longen: Zlodějové. Dvě frašky na jedno téma z lepší i horší společnosti

7. říjen 2023

Líbí se vám filmy jako C. a k. polní maršálek nebo Anton Špelec, ostrostřelec? Pak se vám líbí způsob vyprávění příběhů, který byl vlastní Emilu Arturovi Longenovi. Herec, dramatik a režisér proslul jako vskutku univerzální talent. Byl výraznou postavou pražských kabaretů, jejichž prostředí ho okouzlilo už v dětství. Do rozhlasové inscenace Zlodějové spojila režisérka Hana Kofránková dvě typické kabaretní frašky Emila Artura Longena: Moje – tvoje a Ministr a jeho dítě.

Účinkují: Miroslav Moravec, Jan Faltýnek, Josef Dvořák, Ladislav Mrkvička, Ludmila Roubíková, Svatopluk Beneš, Daniela Kolářová, Milan Neděla, Josef Bek, Alena Vránová, Jorga Kotrbová, Ladislav Trojan, Jiří Císler, Květa Fialová, Stanilsav Fišer, Ladislav Potměšil a Jana Drbohlavová
Připravila: Jarmila Konrádová
Dramaturgie: Jan Vedral
Zvuk: Jaroslava Fišerová
Zvuková spolupráce: Anna Suchánková
Hudba: Vladimír Truc
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1985

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.