Ekonom Kovanda: Peníze na plán obnovy nespadly jen tak z nebes. Půjde o zadlužení na dlouhá léta dopředu

7. září 2021

Ministři financí zemí Evropské unie včera odsouhlasili český národní plán obnovy. Česko tak již tento měsíc může dostat první část ze 180 miliard korun, na které má nárok v rámci mimořádného unijního fondu obnovy po pandemii koronaviru. Bude Česká republika umět peníze efektivně investovat? A jak se vypořádá s kauzou možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše?

Fond je poměrně novou záležitostí. Byl schválen loni. A když nám dělalo problém čerpání v sedmiletých rámcích, toto se mi zdá příliš rychlé a překotné na to, abychom mohli jednotlivé projekty dobře rozvrhnout, myslí si ekonom Lukáš Kovanda.

Nepopírá ale, že půjde o významnou ekonomickou vzpruhu. „Je to ale zadlužení na dlouhá léta dopředu. Nejsou to žádné peníze z nebes. Budeme je muset splácet v rámci našich plateb do evropských rozpočtů.

Čtěte také

Jedno velké ale

Pokud Česko bude chtít inkasovat celý podíl z evropského fondu, musí podle Evropské komise lépe ošetřit problematiku možných střetů zájmů vrcholných politiků. Konkrétně premiéra Andreje Babiše.

Brusel samozřejmě může uplatnit i poměrně striktní opatření, pokud se mu nebude kontrola možného střetu zájmu zdát dostatečná. Teď je to ale zatím stále v rovině jakéhosi bububu,“ popisuje host Zity Senkové na Dvojce.

Jednak se čeká na výsledky českých voleb. Jednak pořád ještě nejsme v pozici Maďarska či Polska. Ale ani v těchto zemích zatím nedochází k nějakému razantnímu omezování finančních toků, přibližuje ekonom.

Čtěte také

Pokud by ale premiér dál nečinil kroky, které by střet zájmů ztransparentnily, Brusel by podle Kovandy zřejmě zakročil razantněji. Celkový trend totiž bude zpřísňování kritérií, na jejichž základě jsou peníze čerpány a rozdělovány. Primárně se to ale bude týkat Polska a Maďarska a až poté České republiky.

Dostatečná kontrola?

Podle Kovandy je celá kauza možného střetu zájmu Andreje Babiše neřešitelná. Jediným čistým řešením by bylo, kdyby Andrej Babiš svůj majetek prodal. Pak by zcela ztratil zájem na tom, aby se firmy zdárně rozvíjely. Nikdo by ho pak už nemohl nařknout z připisování dotací a podobně. Všechno ostatní bude pouze polovičaté řešení, uzavírá ekonom.

Další témata rozhovoru: konsolidace veřejných financí; nerovnoměrný růst českých mezd; bitcoin jako zákonné platidlo; výlety za levnými nákupy v Polsku.

Spustit audio

Související