Ekonom Hindls: Problém Slovenska je nerovnováha v životní úrovni. Život v Bratislavě je jiný než na východě

3. říjen 2023

Vysoká inflace, rozdíly cen v regionech a velkých městech, to jsou podle ekonoma a statistika Richarda Hindlse parametry, které trápí obyvatele Slovenska. Silnou stránkou je automobilový průmysl a příroda. Jak se projeví výsledky voleb v ekonomice a běžném životě Slováků? Poslechněte si i další názory ekonoma, například na vývoj příjmů a salda v posledních měsících. Moderuje Zita Senková.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany v sobotních předčasných parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády.

Čtěte také

„Přiznám se, že mě výsledek překvapil. Čekal jsem, že bude vyrovnanější. Rozdíl mezi první a druhou stranou je větší, než jsem očekával,“ komentoval na Dvojce výsledky slovenských voleb emeritní rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls. 

Předseda strany Smer-SD dostal dva týdny na vytvoření kabinetu. Ke spolupráci potřebuje alespoň dvě další strany. Slovenští analytici i média za jednu z nejpravděpodobnějších možností označují spolupráci Ficovy formace s hlasem Petra Pellegriniho a se Slovenskou národní stranou.

Inflace, slovenský dluh

Slovensko má pořád co dohánět, naznačil Hindls další možný vývoj. „Je to země, která má v eurozóně nejvyšší inflaci,“ řekl v pořadu Jak to vidí... Zároveň dodal, že slovenský dluh není vysoký.

„Dluh se měří vůči hrubému domácímu produktu, tak je to i u nás, vysvětlil ekonom souvislosti. Pohybuje se na hranici maastrichtského kritéria 60 procent. Itálie má 140, Řecko ještě o něco víc, Spojené státy přes sto, tak z tohoto pohledu není ten slovenský dluh a ani jednotlivé deficity zase takovou velkou katastrofou. 

Jiný život v Bratislavě a na východě

Za mnohem větší problém Slovenska považuje Hindls strukturální nerovnováhu v životní úrovni, v regionálním rozdělení a geografické distribuci problémů.

„Rozdíly mezi západním Slovenskem, tedy Bratislavou a městy v okolí, a východním Slovenskem je značný,“ řekl na Dvojce. Rozdíly v životní úrovni se podle něj projevují formálně v míře nezaměstnanosti, která je zhruba dvakrát větší, než je u nás.

U nás je extrémně nízká, ale na Slovensku je dvakrát větší. A zase v ní bude velká strukturální nerovnováha, protože oblasti kolem Rožňavy nebo Spišské Nové Vsi vypadají úplně jinak než Bratislava nebo Nitra,“ doplnil.

Automobilový průmysl táhne ekonomiku

Síla slovenské ekonomiky je především v tom, že se jim podařilo získat celou řadu zahraničních firem,“ poznamenal Hindls.

„Slovensko má velmi výrazný automobilový průmysl. Kolem Bratislavy nebo Trnavy jsou velké automobilové závody, které Slovensko drží,“ zmínil. Za další přednost považuje přírodu. Otázkou je, jestli láká evropské turisty. 

Němci masově neproudí do Tater, ale stálo by to určitě za to. Slovensko má také velmi kvalifikovanou pracovní sílu,“ doplnil. 

Spustit audio

Související