DTest: Tuňáka ve vlastní šťávě v konzervě se bát nemusíte. Rtuť se nenašla. Uvážlivým výběrem navíc ochráníte delfíny

24. září 2021

Poučka praví, že ryby se mají konzumovat alespoň jednou týdně. I takový konzervovaný tuňák může dané pravidlo splnit. Jak je to ale s obávanou rtutí? Jsou lepší variantou kousky než drcený tuňák? A co znamená označení Dolphin Safe na některých tuňákových konzervách? Jan Maryška z dTestu představil výsledky recenzí na výrobky Gran Mare z Penny, Nixe z Lidlu nebo značky Isabel.

Tuňákové konzervy mají několik tříd kvality. Nejméně hodnotné je maso v drcené formě. Výš stojí tuňák v podobě kusů masa a na vrcholu nabídky najdeme tuňáka celého, vysvětluje redaktor dTestu Jan Maryška.

Do laboratoře byly tentokrát poslány konzervy s tuňákem ve vlastní šťávě v podobě kousků, kusů a celé ryby. Podoba masa pak sehrála roli v senzorickém hodnocení.

Zatímco rozdíly v chuti byly očekávatelné, podoba masa byla někdy problémová. V konzervách, které deklarovaly celé kusy masa, se totiž objevily i drobné kousky. Maso bylo rozpadavé, až drobivé.“

Není tuňák jako tuňák

O mořských rybách se často říká, že obsahují těžké kovy. Jak si v tomto ohledu vedly testované tuňákové konzervy? 

Čtěte také

Můžu uklidnit, že v námi testovaných konzervách nepředstavovalo olovo, kadmium ani rtuť problém. V případě rtuti se všechny výsledky vešly pod polovinu maximálního povoleného limitu. Pozor ale na to, že není tuňák jako tuňák, upozorňuje redaktor.

Tuňáků je totiž celá řada druhů. A každý z nich dokáže rtuť z prostředí akumulovat a zadržovat různě. Do konzerv se často používá tuňák pruhovaný, který rtuť příliš zadržovat nedokáže. Jsou ale i druhy, které dokážou rtuti zadržet víc, což je třeba tuňák křídlatý nebo tuňák žlutoploutvý. U těchto druhů je tedy namístě střídmá konzumace.

Kromě rtuti dTest ještě testoval konzervy na přítomnost histaminu, což je velmi nebezpečná alergenní látka. Vzhledem k tomu, že se histamin může objevit v rybím mase, které už není v úplně nejlepší kondici, probíhaly zkoušky obzvlášť důkladně. Testováno bylo vždy devět konzerv od každého vzorku. Všechny konzervy byly v pořádku.

Výsledky dTestu:

  • V senzorickém testu nejlépe dopadl konzervovaný tuňák značky Penny/Gran Mare.
  • Dobré hodnocení získal i tuňák značky Nixe z Lidlu.
  • Nejhorší senzorické hodnocení si odnesl tuňák značky Isabel.

Myslete na delfíny

Dá se z etikety na konzervě vyčíst, zda jde o rybu z volného moře, nebo z chovu? U tuňákových konzerv není tato informace povinná, ale v drtivé většině případů jsme na všech výrobcích našli informaci, kde byl tuňák odloven a většinou i jakou metodou.

Pokud jde o šetrnost k mořskému ekosystému, doporučil by Jan Maryška sledovat na tuňákových konzervách logo Dolphin Safe, které říká, jestli se při lovu tuňáků zohlednila i bezpečnost delfínů. Ty totiž hejna tuňáků dost často doprovázejí a jsou klasickými rybářskými metodami velmi ohroženi.

Spustit audio

Související