dTest: Lépe než kompakty fotí jen ty nejdražší mobily

6. duben 2019

Digitální zrcadlovky, kompakty i fotoaparáty v mobilech se rozhodli otestovat v redakci spotřebitelského časopisu dTest. Které z 34 fotoaparátů dopadly nejlépe?

Náš test ukázal, že mobil dnes dokáže udělat lepší fotografii než kompakt,“ říká redaktor dTestu Tomáš Hajman. „Má to ale háček – týká se to jen mobilů té nejvyšší cenové kategorie. Zaplatíte za ně tedy víc než za běžný kompaktní fotoaparát,“ dodává s tím, že mobilem za pět tisíc korun srovnatelně kvalitní fotku nevytvoříte.

Co je bezzrcadlovka a jak se liší od klasické zrcadlovky?

Bezzrcadlovka nemá podle Tomáše Hajmana typickou zrcadlovkovou konstrukci, ale má stejné výhody. Umožňuje vyměňování objektivů a dobře poslouží i pro profesionální použití. Kompakt s výměnným objektivem je menší a zpravidla nemá optický hledáček jako zrcadlovka.

Existuje nějaké obecné pravidlo, kterým se při výběru kvalitního fotoaparátu řídit?

Turisté v Českém Krumlově

„Obecně platí, že kvalitnější fotografie vytvoříte fotoaparátem s takzvaně pevným sklem,“ odpovídá Tomáš Hajman. Fotoaparáty, které umožňují poměrně výrazný zoom, většinou takové kvality obrazu nedosahují.

Je možné kvalitní starší objektiv spojit s dnešními digitálními fotoaparáty?

Podle Tomáše Hajmana to teoreticky možné je: „Existuje celá řada redukcí, díky nimž se dají propojit různé objektivy z různými těly i od různých značek. Jediný problém může být, že tělo bude jinak přepočítávat expozici, takže s ním půjde dobře fotit jen v manuálním režimu. Doporučuji zajít si do obchodu a nechat si doporučit nějakou vhodnou redukci.“

Výsledky testu

Mezi kompaktními fotoaparáty se nejlépe umístil Canon Powershot SX 730 HS.

V kategorii mobilů přední příčky obsadily Google Pixel 3 XL a Samsung Galaxy S9 plus. O něco málo horší byl iphone XS.

U pokročilých fotoaparátů s výměnným objektivem hodnotitelé vybírali mezi fotoaparáty do 20 tisíc korun včetně objektivu. S nejlepším výsledkem z testu odešel Nikon D3500 s pevným objektivem 50 mm světelností 18.

A mezi pokročilými kompakty bez výměnného objektivu udělili hodnotitelé nejlepší bodové ohodnocení fotoaparátu Panasonic Lumix DMC TZ 200.

Spustit audio

Související