Dokonalé vánoční cukroví? Zapomeňte na heru a držte se pravidla tří, radí cukrářka
Drobné vánoční cukroví je českou specialitou. Recepty se předávají z generace na generaci, prostor ale stále více dostávají i netradiční druhy. Na co si dát při pečení pozor? Jak se při zkoušení neotřelých receptů nezklamat? A v čem spočívá kouzlo lesklé čokoládové polevy?
Zásadou při pečení vánočního cukroví je dodržovat pravidlo tří. „Na tři díly mouky musí vždy připadnout dva díly tuku a jeden díl cukru. Jakmile je v poměru těchto tří základních surovin podezřele velký rozdíl, šla bych od receptu raději pryč, abych nebyla zklamaná,“ radí kuchařka a cukrářka Pavlína Berzsiová.
Mouka, máslo, cukr
V konkrétním výběru surovin je už pak svoboda veliká. Klasická hladká mouka je sice pro cukroví nejvhodnější, dá se ale dnes nahradit speciálními druhy, které neovlivní těsto, ale dodají cukroví zajímavou chuť. „Vždy je ale třeba nahradit pouze polovinu původního množství hladké mouky. Skvělá je mouka rýžová, cizrnová nebo čiroková. V nabídce jsou ale i mouky z jádrovin, jako třeba mandlová, oříšková nebo pistáciová.“
I když se dnes hodně řeší zdravější varianty cukroví, péct bez cukru je podle Pavlíny Berzsiové velmi obtížné. „U náhražek cukru je potřeba si dávat velký pozor. Ne vždy v receptu fungují tak, jak by bylo žádoucí.“ Stejně tak je podle ní dobré držet se klasiky i při výběru tuku. „Ve velkoobchodě sice seženete výborné rostlinné tuky určené do těst i na šlehání náplní, v maloobchodě ale takový tuk nekoupíte. Z hery se péct nedá, proto doporučuji používat klasické máslo.“
Matcha, arašídy, slaný karamel
Jak tedy vánoční cukroví ozvláštnit? „Do tradičních náplní z másla se dá přidat třeba matcha prášek, což je surovina, která se dnes hodně využívá při přípravě čokoládových bonbonů nebo různých pěn. Místo ořechů se dají skvěle využít i arašídy, což je třeba velmi oblíbené v Polsku. Musejí to ale být arašídy nepražené a nesolené. Absolutním hitem je i slaný karamel.“
A jak podle cukrářky docílit toho, aby se čokoládová poleva krásně leskla? „Musíte si koupit kvalitní čokoládu, nejlépe na váhu čokoládové pecky, s obsahem 60 až 65 % kakaového podílu. A tu pak naředit kakaovým máslem, které seženete na internetu nebo ve zdravé výživě. Všechny ostatní ingredience jako smetana, olej nebo máslo totiž způsobí, že je pak poleva matná.“
Související
-
Chcete mít super vánoční rohlíčky? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková
„Milí cukrouškové!“ Tímto oslovením publika v Radiocafé Vinohradská 12 začala své vyprávění cukrářka Mirka van Gils Slavíková a přidala i spoustu rad.
-
Vánoce bez kil navíc? Jde to. Stačí dodržovat pár zásad. A nemusíte se ani vzdát smažení na sádle
Vánoce jsou svátky klidu, ale také jídla. Jak péct a jíst zdravě i o svátcích? Proč je tak těžké jídlu odolat? A proč je i o Vánocích nejdůležitějším jídlem dne snídaně?
-
Na otázku, co netradičního na vánoční tabuli, odpovídám: „Ježišmarjá a proč?!“ přiznává Roman Vaněk
„Kvůli bramborovému salátu u nás každý rok dojde k fenomenální hádce s mojí ženou,“ směje se odborník na gastronomii v Blízkých setkáních.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.