Dokonalé vánoční cukroví? Zapomeňte na heru a držte se pravidla tří, radí cukrářka

1. prosinec 2023

Drobné vánoční cukroví je českou specialitou. Recepty se předávají z generace na generaci, prostor ale stále více dostávají i netradiční druhy. Na co si dát při pečení pozor? Jak se při zkoušení neotřelých receptů nezklamat? A v čem spočívá kouzlo lesklé čokoládové polevy?

Zásadou při pečení vánočního cukroví je dodržovat pravidlo tří. „Na tři díly mouky musí vždy připadnout dva díly tuku a jeden díl cukru. Jakmile je v poměru těchto tří základních surovin podezřele velký rozdíl, šla bych od receptu raději pryč, abych nebyla zklamaná,“ radí kuchařka a cukrářka Pavlína Berzsiová.

Mouka, máslo, cukr

V konkrétním výběru surovin je už pak svoboda veliká. Klasická hladká mouka je sice pro cukroví nejvhodnější, dá se ale dnes nahradit speciálními druhy, které neovlivní těsto, ale dodají cukroví zajímavou chuť. Vždy je ale třeba nahradit pouze polovinu původního množství hladké mouky. Skvělá je mouka rýžová, cizrnová nebo čiroková. V nabídce jsou ale i mouky z jádrovin, jako třeba mandlová, oříšková nebo pistáciová.“

I když se dnes hodně řeší zdravější varianty cukroví, péct bez cukru je podle Pavlíny Berzsiové velmi obtížné. „U náhražek cukru je potřeba si dávat velký pozor. Ne vždy v receptu fungují tak, jak by bylo žádoucí. Stejně tak je podle ní dobré držet se klasiky i při výběru tuku. Ve velkoobchodě sice seženete výborné rostlinné tuky určené do těst i na šlehání náplní, v maloobchodě ale takový tuk nekoupíte. Z hery se péct nedá, proto doporučuji používat klasické máslo.“

Matcha, arašídy, slaný karamel

Jak tedy vánoční cukroví ozvláštnit? „Do tradičních náplní z másla se dá přidat třeba matcha prášek, což je surovina, která se dnes hodně využívá při přípravě čokoládových bonbonů nebo různých pěn. Místo ořechů se dají skvěle využít i arašídy, což je třeba velmi oblíbené v Polsku. Musejí to ale být arašídy nepražené a nesolené. Absolutním hitem je i slaný karamel.“

A jak podle cukrářky docílit toho, aby se čokoládová poleva krásně leskla? „Musíte si koupit kvalitní čokoládu, nejlépe na váhu čokoládové pecky, s obsahem 60 až 65 % kakaového podílu. A tu pak naředit kakaovým máslem, které seženete na internetu nebo ve zdravé výživě. Všechny ostatní ingredience jako smetana, olej nebo máslo totiž způsobí, že je pak poleva matná.“

Spustit audio

Související