Dobroty ze zeleného ostrova

Tentokrát vás pozveme k irskému stolu, protože na 17. března připadl svátek svatého Patrika - patrona země plné zelených pastvin a milých lidí. Irské jídlo má co nejrychleji nasytit a přitom chutnat. Neobejde se bez brambor, tymiánu a tradiční irské whisky.

Polévka z brambor a póru: Hrnec naplníme do 2/3 pórkem a bramborami (obě ingredience by měly být v poměru 1:1). Suroviny osolíme, opepříme a přidáme nezbytné irské koření - tymián. Všechno zalijeme vodou a necháme vařit. Jakmile jsou brambory rozvařené, všechno rozmixujeme do hladkého krému. Kuchař Petr Rada vám garantuje, že jednodušší a chutnější polévku jste ještě neokusili.

Dublinská polévka s krevetami a Bailey´s: Na oleji si osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a kořenovou zeleninu (karotku, celer a petržel). Když zelenina zezlátne, zalijeme směs kuřecím vývarem, necháme povařit a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Podle chuti a zvyku můžete polévkový základ obarvit rajským protlakem. Polévku přecedíme a před dokončením do ní přidáme na másle orestované krevety, trošku Bailey´s (větším množstvím určitě nic nezkazíte). Dochutíme troškou citronové šťávy a cukrem. Polévku můžete navrch ozdobit koriandrem a pro zjemnění můžete do talíře přidat smetanu. V Irsku se tato polévka podává s celozrnným černým chlebem.

Irish stew: Národní jídlo zeleného ostrova bychom mohli přirovnat k českému guláši. Jako většina irských pokrmů je jednoduchý a lahodný. Do hrnce si připravíme vodu, do které vložíte na kostky nakrájené brambory a kolečka očištěné mrkve. Potom si připravíme kostičky masa, nejčastěji se používá jehněčí, ale můžete zkusit i hovězí. Všechny ingredience osolíme, opepříme, přidáme trošku tymiánu a necháme vařit. Po prvních 20 minutách máme měkké brambory, ale necháme všechno vařit dál. Za dalších 10 minut se uvaří i mrkev a za další hodinu a půl je konečně měkké i maso. Brambory (a částečně i mrkev) jsou v tu chvíli už rozvařené a zahustí pokrm. Odmyslete si, jak jídlo vypadá, protože je nejen chuťově vynikající, ale i výživné.

Irská káva: Říká se, že ji nevymyslel Ir, ale Američan. Před 2. světovou válkou, kdy začínala přeprava letadly, létaly hydroplány mezi Irskem a Amerikou. Jeden z pilotů, když přiletěl do Irska, chtěl dort a kafe, a protože obojí chtěl hodně rychle, nějaký hostinský mu to naservíroval dohromady a od té doby známe irskou kávu.

Připravíme si překapávanou kávu nebo jakoukoli filtrovanou kávu. Do sklenice nasypeme cukr, který rozmícháme s kávou. Správně tam patří hnědý nerafinovaný cukr, ale můžeme použít i bílý. Přilijeme 0,5 dcl pravé irské whisky. V Čechách se irská káva v restauracích podává se šlehačkou, ale to je omyl. Na správnou irskou kávu patří smetana. Lijeme ji velice opatrně přes obrácenou stranu lžičky. V tom vězí kouzlo irské kávy - káva a smetana se nesmí spojit. Kávu libovolně ozdobíme - například zrnkem kávy nebo čokoládou.