Dějiny kuchyně: Dáte si pivo a šunkový steak s banánovými buchtičkami? „Dobrovolně určitě ne,“ říká Roman Vaněk

18. říjen 2017

Ani když se přenese do 7. prosince 1967 a sedí ve III. cenové restauraci Masné krámy v Českých Budějovicích.

Masné krámy byla vyhlášená pivnice, kde ale nabízeli i něco málo sladkého. Takový jablkový svitek za rozumných 3,30 nebo banánovou omeletu za 11,20. „Banány byly v 60. letech luxusní podpultovkou. Tak se nemůžete divit, že stály víc, než minutka z jeleního masa,“ říká Martin Franc, historik a spoluautor pořadu Dějiny kuchyně.

Turistům z Rakouska se přece muselo nabídnout něco zajímavého, aby tady nechali své „tvrdé“ valuty. Taky proto se jídelní lístky na jihu Čech hemžily pstruhy nebo kapry dle Petra Voka či Jakuba Krčína. „Nejvíc ale kroutím hlavou nad šunkovým steakem s banánovými buchtičkami. Chápu a oceňuji, že se kuchyni podařilo získat nějaké banány. Taky kdy si jich jindy užít, když ne v prosinci. Ale k pivu bych si banán tedy nedal,“ říká Roman Vaněk.

Co ten název Masné krámy?

V prosinci 1967, v éře Alexandra Dubčeka, zavála uvolněná doba kapku čerstvého vzduchu i do našich pohostinství. „Podniky Restaurací a jídelen se občas až pozoruhodně přizpůsobovaly. Kromě zvyšování cen na maximum se snažily svým hostů taky zpříjemnit život. Samozřejmě v očekávání nějakého toho bakšiše do kapsy.“ Proč ale v Budějicích navštívit zrovna Masné krámy?

Interiér byl celý ze dřeva a pořád je vidět, kde stály krámky řezníků. Původně se tam totiž prodávalo maso, a to až do roku 1899. Pivo se tady točí od roku 1953. Pivnice stojí na místě, kde byl hostinec už ve 14. století. Tehdy se mu říkalo Rynek, dnes je to Náměstí Přemysla Otakara II. „Masné krámy se pak stěhovaly do Krajinské ulice, do nárožní budovy bazilikální dispozice s renesančním západním průčelím,“ vysvětluje historik.

Masné krámy; jídelní lístek z roku 1967

Týden jídel z piva

Hlavním lákadlem byl samozřejmě Budvar. „Máme štěstí, zrovna probíhá akce Týden jídel z piva (a k pivu). Speciální jídelní lístek láká na pivní sýr podle Masných krámů, sýrové tyčinky nebo dokonce proslulou jihočeskou specialitu Šmytec,“ říká Vaněk. Je to pomazánka, která kombinuje Nivu s máslem, tvarohem, česnekem, chilli, paprikou a pepřem. „Správný Šmytec má i správný říz, taky se k němu vypije opravdu hodně piv.“ Je to taková „zemitější“ obdoba dnes proslulé bavorské pomazánky Obazda.

Co je ale na 60. léta opravdu nevídané, je specialita: hlemýžd smažený (Orly), nebo upravený jako Provenciál, tedy s bylinkami. „Určitě musíte ochutnat polévku.“ Dáte si extravagantní želví (za 4,10), vývar s masem a nudlemi (za 1,30), robustní dršťkovou (za 1,70), anebo gratinovanou pivní, chlebovou nebo čočkovici?

Sekaná s kočičákem?

Mezi „hotovkami“ je třeba zajíc na smetaně, na černo a o lovecké sekané ani nemluvě. V jídlech na objednávku se na Romana Vaňka „směje“ třeba jelení steak po moskevsku, jelení filé s olivami a také jelení filé na žampionech. Mají ale i pstruha vařeného v pivě, kapra pečeného na pivě. Co ale jihočeská sekaná s kočičákem? „Je to zdejší označení přílohy připomínající bramborovou lepenici,“ vysvětluje Franc.

Masné krámy; jídelní lístek z roku 1967
autoři: Kateřina Dvořáková , Iva Bendová , Roman Vaněk
Spustit audio