David Mareček: Stát by měl pomoci institucím, které se aktivně snažily hledat cestu k divákům a posluchačům

24. červen 2020

Kultura v Česku se po koronavirové krizi pomalu vrací do normálu. Příslušné ministerstvo chce některým subjektům přispět další miliardou korun v záchranných balíčcích. Kdo jsou ti nejpotřebnějšít?

David Mareček, generální ředitel české filharmonie má za to, že finanční pomoc by se měla týkat hlavně těch, kteří se i v době koronavirových omezení snažili aktivně najít cestu ke svým divákům a posluchačům.

Nejpotřebnějšími jsou podle něj malé soubory a festivaly. Pro ně být výpadek ve fungování mohl být likvidační: „Velké instituce většinou přežijí, protože mají podporu sátu, měst nebo krajů,“ uvažuje Mareček v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

„Řada menších souborů je ale financována granty. A tam jsou dotace přímo úměrné běžnému rozsahu činnosti. Stát si musí odpovědět, jestli si z ekonomického hlediska opravdu může dovolit nechat některé instituce padnout, nebo je levnější jim pomoci a udržet je.“

Ruší se i koncerty na rok 2023

Veškeré dopady karanténních opatření na kulturu, se zřejmě projeví až v dlouhodobějším horizontu. „Finanční výpadek se dostaví už letos. Podle dosahu působení budou ale dopady pokračovat v příštím roce i dalších letech. České filharmonii už teď například odpadají koncerty domluvené na roky 2022 a 2023, protože někteří zahraniční pořadatelé musí rušit i několik sezon dopředu,“ říká Mareček.

Situace, v jaké se nachází jednotlivá národní hudební tělesa, je údajně stát od státu jiná. Záleží totiž na tom, jakou péči daná země svým velkým orchestrům věnuje.

Německo vs. Velká Británie

„Například Německo a Rakousko se o hudební kulturu stará velmi dobře. Tam zatím k zásadnějšímu ohrožení nedochází.“ Jiné je to ale údajně třeba ve Velké Británii. 

Obavy o tamní Londýnský symfonický orchestr projevil při návštěvě Česka i jeho šéf sir Simon Rattle. „Hovořil o možnosti, že Londýnský symfonický orchestr zanikne,“ uzavírá Mareček.

Další témata: Vladimír Mišík proměnil všech šest nominací na ceny Anděl, bourání pomníků, budoucnost městských center bez aut.

Spustit audio

Související