Čokoládové dobroty
Sobotní vydání Hosta do domu jsme věnovali čokoládě a čokoládovým receptům. Vysílání vás opravdu zaujalo a my se budeme muset do Vánoc vrátit k této oblíbené surovině ještě několikrát. A proč je tak snadné si čokoládu zamilovat? Kromě lahodné chutě a báječné vůně prokazatelně stimuluje fyzické i psychické síly, zahání únavu a působí proti stresu. A proto, aby na nás nepadla podzimní deprese, vyzkoušejme společně některé recepty, které jsme dostali od vás - našich posluchačů.
Čokoláda do formy
Suroviny: 30 dkg cukru, 6 dkg kakaa, 10 dkg nasekaných oříšků, kandované ovoce, 2 celá vejce 1/4 kg bílého tuku (Ceres.
Postup: Tuk rozpustíme, postupně vmícháme obě vejce a kakao, nakonec přidáme nasekané ořechy a kandované ovoce. Formu - nejlépe srnčí hřbet - vyložíme papírem. Poté střídáme ve vrstvách čokoládovou hmotu s piškoty. Necháme ztuhnout v lednici.
Ledové špičky
Suroviny: 20 dkg ledových kaštanů, 10 dkg tuku (Ceres), 2 dcl šlehačky, 15 dkg čokolády na vaření, 15 dkg mléčné čokolády.
Postup: Vše rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Potom hmotu našleháme se šlehačkou. Výsledkem je tužší hmota, kterou dáme do pytlíku. Jeho pomocí tvoříme na plechu pusinky (špičky). Nechat ztuhnout a uchováváme v krabičce v lednici.
Oříškové řezy
Do mísy dáme 5 žloutků, 30 dkg cukru, 25 dkg hrubé mouky, 7 lžic vody, 10 dkg mletých ořechů, 1/2 prášku do pečiva a z 5 bílků sníh. Promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech.
Po upečení se potře krémem, který si připravíme z 1/4 l mléka a 3 lžic hrubé mouky, které uvaříme. Po vychladnutí přidáme směs z 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 1 žloutku, 5 dkg vlašských ořechů a 5 dkg strouhaných lískových oříšků.
Celé polijeme čokoládovou polevou z 1 a půl čokolády na vaření (přidáme 1 lžíci vody), kterou rozpustíme ve vodní lázni.
Blesková roláda
4 celá vejce a 14dkg cukru písku ušleháme. Přidat 5 - 10 dkg nastrouhané čokolády a 16 - 18 dkg polohrubé mouky. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 7 minut ve vyhřáté troubě. Ještě horké těsto srolujeme. Po vychladnutí plníme šlehačkou nebo rybízovou marmeládou. (Můžeme péct i bez čokolády a potřít rybízovou marmeládou.)
Čokoládové košíčky
Pokrájené banány zalijeme vaječným koňakem, přidáme strouhané mandle a plníme do košíčků. Navrch ozdobíme šlehačkou.
Grepy v čokoládě
Oloupané grepy (hlavně zbavit bílých slupek) namočíme na cca 2 hodiny do cukrové vody. Čokoládu na vaření rozpustíme v horké lázni a jednotlivé dílky po osušení namáčíme do čokolády a obalujeme v nastrouhaných oříšcích.
Ořechy (vánoční pečivo)
Těsto: 20 dkg másla, 25 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru, 8 dkg vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa. Vložíme do vymazaných formiček.
Krém: 12,5 dkg másla, 1 žloutek, 10 dkg cukr moučka, rum. Utřeme a naplníme jím upečené ořechy.
Poleva: čokoláda na vaření, voda. Rozpustíme ve vodní lázni. Nebo vytvoříme vlastní z 8 dkg másla, 20 dkg cukru, 3 lžic rumu, 3 lžic kakaa.
Mandlové koláčky (kuličky)
Suroviny: 8,5 dkg másla, 14 dkg cukru, 14 dkg změklé čokolády, 14 dkg neloupaných strouhaných mandlí.
Postup: Vytvoříme kuličky, které pomažeme bílkem a do každé vložíme kousek oloupané mandle. Usušíme v troubě.