Co s lemplem a zlobivým dítětem? Rada psychologa vás překvapí!

14. září 2015

Váš potomek nic nedělá a jen si hraje u počítače? Podle kouče Aleše Kaliny se jeho mozek přepnul do reverzního stavu a jde si po svém. Může za to váš až příliš velký tlak.

„Každé dítě je originál a jako takový unikát se už narodí,“ říká kouč Aleš Kalina. Podle něj dělají rodiče velkou chybu, když se ho snaží ohnout, zformovat do stavu, který bude pro rodinnou pospolitost nejpřijatelnější. Často pak totiž přichází zklamání. Dítě je ale váš obraz, je stejné jako vy sami.

„Takže se nehněváte na dítě, ale sami na sebe.“ Vidíte v něm jen vlastní „nedodělky“, o kterých vůbec nemusíte vědět. Dětský mozek totiž v prvních třech letech doslova nasává všechny informace od rodičů a vůbec nad nimi nepřemýšlí. Až 70 % emočních informací má zapsané do sedmého roku.

Netlačte na dítě

Kouč si taky myslí, že výchovou nejde ovlivnit talent dítěte. „Někteří si myslí, že jde o genetický přenos. To ale taky není pravda.“ „Lemplismus“ dítěte často vyvěrá z toho, že se na něj příliš tlačí. Mozek dítěte totiž při velkém tlaku sklouzne do reverzního stavu. Stane se z něj přesně to, co nechcete.

Čtěte také

„Funguje to úplně samovolně. Pokud toho od něj chcete hodně, tak se přepne do stavu ’polibte mi šos’ a jde si dál po svém. Takže často je to lempl jen na just.“ Jak ale poznáte, že máte ubrat? „Na takovou otázku odpovídám: Zapomeňte, jaké vaše dítě je, budeme pracovat na vás!“

Změňte sami sebe!

V praxi to prý opravdu funguje. Když totiž rodiče začnou pracovat sami na sobě, jejich potomek postupně přestává být závislý na alkoholu, přestává kouřit, začne se líp učit. „To, co z vás jde, vaše dítě taky čte. Mám s tím výborné výsledky,“ svěřuje se kouč. Vliv okolí je taky důležitý. Ale jen z 10 %.

Největší vliv mají prý opravdu jen rodiče, protože jsou s dítětem od začátku, od chvíle, kdy vznikají první synoptické vazby v mozku. Takže přemýšlení maminky o dítěti v děloze nebo třeba to, jak se rodiče k sobě chovají, zakládají prvotní emoční cítění budoucího potomka.

Vývoj začíná už v děloze

Podle posledních výzkumů ale mozek dítěte není úplně prázdný, jak se lidstvo domnívalo. Už při svém vývinu v matčině lůně získává informace z prožitků, z vlastního myšlení, ale taky z pocitů budoucí maminky i táty. A dokonce i prarodičů.

„Dítě je totiž schopno nasát informace, které jeho rod prožíval až šest přecházejících generací! Důkazy na to mám tedy jen z koučinkových křesel. Ukazuje se totiž, že máme mozky nějak nastavené a vůbec netušíme, kde se to tam vzalo.“

Dítě u počítače

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio