Co dělat, když se otrávíte houbami? Mykolog a toxikolog má jednoduchý recept
„Máme asi 400 druhů jedovatých hub a ne každá působí stejně. Projevy intoxikace jsou vždycky rozdílné,“ objasňuje Jaroslav Klán, specialista na otravy rostlinami a houbami.
Když mají lékaři podezření na otravu rostlinami a houbami, zavolají do laboratoře Jaroslava Klána. „Jsme servisním pracovištěm pro celou republiku,“ vysvětluje toxikolog.
Podle něj při podezření na otravu existuje prostá a univerzální rada na to, co dělat v první chvíli: „Živočišné uhlí je stará a účinná medicína. Absorbuje toxiny a nepustí je do krevního oběhu. A zapíjet to dlouho louhovaným černým čajem.“
Čeho se vyvarovat
U hřibovitých hub je nebezpečí, že si domů přinesete tzv. satana. „Pokud ho dáte do smaženice a tepelně zpracujete alespoň 15 minut, tak máte vyhráno. Ale dnešní uspěchaná doba má dva zlozvyky: lidi krájí hřiby na velké kusy a taky se z nich pokouší dělat steaky.“
A to je prý základní chyba. „Houba se nepropeče a pak jsou z toho velké nepříjemnosti. Zvracení je děsné. Mám to vlastní zkušenosti.“ Sám na sobě prý Klán zkoušel i to, jestli stejně hrozně účinkuje i houba sušená. „Ano. A stačí kousíček jako článek prstu.“
Ochutnávejte bez obav
„Je mýtus, že stačí ochutnání a už se otrávíte. Není to tak. Dokonce i muchomůrku zelenou, nejjedovatější houbu, můžete ochutnat, vyplivnout a neotrávíte se. Každého toxinu musíte mít v těle určitou hladinu,“ vysvětluje mykolog v Blízkých setkáních.
Jak při otravě houbami účinkuje mléko? Je pravda, že jsou houby těžkým jídlem? Jsme houbařský národ? Které houby má rád? Proč drží půst?
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.