Co dělat, když se otrávíte houbami? Mykolog a toxikolog má jednoduchý recept

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jaroslav Klán

„Máme asi 400 druhů jedovatých hub a ne každá působí stejně. Projevy intoxikace jsou vždycky rozdílné,“ objasňuje Jaroslav Klán, specialista na otravy rostlinami a houbami.

Když mají lékaři podezření na otravu rostlinami a houbami, zavolají do laboratoře Jaroslava Klána. „Jsme servisním pracovištěm pro celou republiku,“ vysvětluje toxikolog.

Podle něj při podezření na otravu existuje prostá a univerzální rada na to, co dělat v první chvíli: „Živočišné uhlí je stará a účinná medicína. Absorbuje toxiny a nepustí je do krevního oběhu. A zapíjet to dlouho louhovaným černým čajem.“

Čeho se vyvarovat

U hřibovitých hub je nebezpečí, že si domů přinesete tzv. satana. „Pokud ho dáte do smaženice a tepelně zpracujete alespoň 15 minut, tak máte vyhráno. Ale dnešní uspěchaná doba má dva zlozvyky: lidi krájí hřiby na velké kusy a taky se z nich pokouší dělat steaky.“

A to je prý základní chyba. „Houba se nepropeče a pak jsou z toho velké nepříjemnosti. Zvracení je děsné. Mám to vlastní zkušenosti.“ Sám na sobě prý Klán zkoušel i to, jestli stejně hrozně účinkuje i houba sušená. „Ano. A stačí kousíček jako článek prstu.“

Ochutnávejte bez obav

„Je mýtus, že stačí ochutnání a už se otrávíte. Není to tak. Dokonce i muchomůrku zelenou, nejjedovatější houbu, můžete ochutnat, vyplivnout a neotrávíte se. Každého toxinu musíte mít v těle určitou hladinu,“ vysvětluje mykolog v Blízkých setkáních.

Jak při otravě houbami účinkuje mléko? Je pravda, že jsou houby těžkým jídlem? Jsme houbařský národ? Které houby má rád? Proč drží půst?

Spustit audio
autoři: Aleš Cibulka , eh

Odebírat podcast

Související