Co dělat, když se otrávíte houbami? Mykolog a toxikolog má jednoduchý recept
„Máme asi 400 druhů jedovatých hub a ne každá působí stejně. Projevy intoxikace jsou vždycky rozdílné,“ objasňuje Jaroslav Klán, specialista na otravy rostlinami a houbami.
Když mají lékaři podezření na otravu rostlinami a houbami, zavolají do laboratoře Jaroslava Klána. „Jsme servisním pracovištěm pro celou republiku,“ vysvětluje toxikolog.
Podle něj při podezření na otravu existuje prostá a univerzální rada na to, co dělat v první chvíli: „Živočišné uhlí je stará a účinná medicína. Absorbuje toxiny a nepustí je do krevního oběhu. A zapíjet to dlouho louhovaným černým čajem.“
Čeho se vyvarovat
U hřibovitých hub je nebezpečí, že si domů přinesete tzv. satana. „Pokud ho dáte do smaženice a tepelně zpracujete alespoň 15 minut, tak máte vyhráno. Ale dnešní uspěchaná doba má dva zlozvyky: lidi krájí hřiby na velké kusy a taky se z nich pokouší dělat steaky.“
A to je prý základní chyba. „Houba se nepropeče a pak jsou z toho velké nepříjemnosti. Zvracení je děsné. Mám to vlastní zkušenosti.“ Sám na sobě prý Klán zkoušel i to, jestli stejně hrozně účinkuje i houba sušená. „Ano. A stačí kousíček jako článek prstu.“
Ochutnávejte bez obav
„Je mýtus, že stačí ochutnání a už se otrávíte. Není to tak. Dokonce i muchomůrku zelenou, nejjedovatější houbu, můžete ochutnat, vyplivnout a neotrávíte se. Každého toxinu musíte mít v těle určitou hladinu,“ vysvětluje mykolog v Blízkých setkáních.
Jak při otravě houbami účinkuje mléko? Je pravda, že jsou houby těžkým jídlem? Jsme houbařský národ? Které houby má rád? Proč drží půst?
Související
-
Jiří Kamen: Báječný svět hub
Igor Bareš čte o houbách jedlých, jedovatých, erotických, komických i kosmických. Kniha popisující různé podoby houbařské vášně je holdem české mykologii.
-
„Sbírám hlavně jedovaté houby,“ překvapuje mykolog. Jsou mezi nimi totiž hyperakumulátory
Jan Borovička vás přesvědčí, jaké fascinující organismy houby jsou. A poradí, které sbírat a proč. Co je pravdy na tom, že babka způsobuje rakovinu?
-
Jíst něčí koule se prostě nedělá, prohlašuje šéfkuchař Forejt. Sám chce vařit z muchomůrek
Miluje netradiční a zábavná jídla. Proto by rád vařil i z muchomůrek červených. Co by naopak nevařil a ani nesnědl, prozradil Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.