Jíst něčí koule se prostě nedělá, prohlašuje šéfkuchař Forejt. Sám chce vařit z muchomůrek
Miluje netradiční a zábavná jídla. Proto by rád vařil i z muchomůrek červených. Co by naopak nevařil a ani nesnědl, prozradil Přemysl Forejt Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.
Má touhu ve své restauraci vařit jídla z muchomůrek. Nápad se mu prý zrodil v hlavě, když zjistil, že jsou v určitém období a stadiu jedlé. „Bylo by skvělý mít je na jídelním lístku. Je to jako japonská ryba fugu. Je to dobrodružství, když můžete jíst něco, co vás může zabít.“
„Já bych muchomůrku chtěl hrozně ochutnat. Ale zatím jsem nenašel mykologa, co by do toho šel,“ přiznává Přemysl Forejt. „A už i vím, jak by se ten recept jmenoval: Inspirováno přírodou, testováno na lidech,“ dodává šéfkuchař.
Ke spoustě jídel jsem se musel projíst
V dětství prý kromě těstovin s kakaem skoro nic nejedl. „Ke spoustě jídel jsem se musel projíst. Když jsem jako malý viděl tlustý bůček, chtělo se mi plakat. Dnes ho miluju,“ přiznává známý šéfkuchař.
V jedné kuchařské soutěži musel jako porotce ochutnat býčí žlázy: „Z principu se mi to nelíbí. Jíst něčí koule, to se prostě nedělá. To nemůžu tomu chlapovi udělat. Jsem si stoprocentně jistý, že k tomuto jídlu se nikdy neprojím,“ ujišťuje Přemysl Forejt.
Proč by nikdy nepřipravoval jídlo ze zmrazené ryby? Proč má v restauraci motýly? A hraje ještě na violoncello?
Související
-
Jak na správný hovězí vývar? Radí michelinský kuchař Roman Paulus
V Blízkých setkáních se Paulus svěřil, na co má zrovna chuť. Moderátorce Adéle Gondíkové tak poradil, jak na dobrý hovězí vývar.
-
Jak na to, aby vám bramborový salát rychle nezkysnul? Radí šéfkuchař Radek David
„Není to žádná věda. Bramborový salát se nemusí dělat den dopředu, ale klidně i na Štědrý den.“ Pár dobrých rad navíc přidal šéfkuchař Radek David.
-
Na vidličce Romana Pauluse
Vše o surovinách a potravinách, ze kterých s chutí vaříme. Všechny vůně kuchyně servíruje šéfkuchař Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.