„Sbírám hlavně jedovaté houby,“ překvapuje mykolog. Jsou mezi nimi totiž hyperakumulátory

12. červenec 2017

Jan Borovička vás přesvědčí, jaké fascinující organismy houby jsou. A poradí, které sbírat a proč. Co je pravdy na tom, že babka způsobuje rakovinu?

Jan Borovička sbírá houby k vědeckým účelům. Takže většinou ty jedovaté a rodina mu to vyčítá. „Musím zajistit vzorky. Mám hub plný mrazák,“ říká s upozorněním na to, že ne vždycky všechno najde, takže se mu osvědčily i sociální sítě. „Lidi jsou ochotní a pošlou je,“ pochvaluje si.


I v ČR se občas objeví houba, která u nás dřív nerostla. Jako třeba hřib měďový. „Je to teplomilný hřib, typický pro středozemní oblast. U nás byl nedávno nalezen poprvé.“

Borovička se zabývá akumulací kovů v houbách a tvrdí, že většina jedlých jich neobsahuje moc. Existují ale tzv. hyperakumulátory. „Koncentrace arzénu nebo stříbra jsou v nich strašně vysoké. To je neobvyklý fenomén, který stojí za prostudování.“

Co dávat do košíku

hřib žlutomasý

Pravé hřiby mají vysoké koncentrace selenu, což je zdraví prospěšný prvek. Ale divoké žampiony (ne ty ze supermarketu) dokáží vstřebávat škodlivé kadmium. Existuje dokonce fáma, že hřib žlutomasý (babka) způsobuje nádorová onemocnění. Pravda je ale jinde.

„Důkazy, že by způsobovaly rakovinu, nejsou. Tyto houby jsou ale často napadané plísní a můžou způsobovat zdravotní problémy.“ Takže rada je jednoduchá: sbírejte jen zdravé houby a mějte soudnost.


Kolik je druhů hub?
Houby nejsou jen ty, které rostou v lese. „Nesmíte zapomínat, že existují i ty mikroskopické,“ upozorňuje Jan Borovička s tím, že jejich počet jde celosvětově do milionů

Pozor na václavky

„U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky. „Ve václavkách jsou toxické látky a při jejich nakládání je třeba dávat pozor, aby přešly varem nejlépe 30 minut.“

Jan Borovička
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio