Chcete mít super vánoční rohlíčky? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

16. listopad 2023

„Milí cukrouškové!“ Tímto oslovením publika v Radiocafé Vinohradská 12 začala své vyprávění cukrářka Mirka van Gils Slavíková a přidala i spoustu rad. Jak na to, aby vaše vanilkové rohlíčky byly ty nejlepší na světě? Co všechno najdou čtenáři v její nové knize? Jak správně přistupovat ke starým receptům? Je důležité vážení, nebo lze dělat těsto tzv. od oka? Jak na koňaky a likéry? A kdy se Mirka van Gils poprvé opila? 

Je už čas na pečení vánočního cukroví? „To je věčné téma. Zásadní otázka je, kolik toho chcete dělat, abyste to stihli. Už ale nemusíte pospíchat, protože jsou receptury na perníky, které jsou měkké hned. Děláte-li klasické cukroví, jako zázvorky, klasický perník či rakvičkové cukroví, už můžete péct hned.“

Mirka van Gils

A rohlíčky? „Pokud je děláte jako já, tak ne. Ty by se rozpadly. Když upeču rohlíčky, ještě je vařící posprejuju rumem, ten se vypaří a pak je teprve obaluju v cukru. Ty ale jsou hedvábné! Dáte rohlíček na jazyk, lehce opřete o patro a je rozpadlý. Bez uležení.“

„Já se s nimi morduju,“ popisuje Mirka van Gils Slavíková. „Nedávám do nich žloutek, mám velmi vyrovnanou mouku s oříšky. Dělám to vždycky po kouscích, protože je to velmi měkké těsto. Když jsem byla aktivnější v cukrařině, nemusela jsem péct jiné cukroví než rohlíčky. To si objednávali po kilech. Bylo to šílené,“ vzpomíná se smíchem v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související