Čas odběru roubů
Pro většinu zahrádkářů je pěstitelskou samozřejmostí stálé hledání a zkoušení novějších odrůd ovoce (jádrového i peckového), aby nám práce s rostlinami přinášela nové poznatky a uspokojení i v příštích sklizních.
Širokou cestou je štěpování ovocných dřevin buďto roubováním nebo očkováním na podnože nebo nevhodné odrůdy. Očkování se dělá jen v době zelené vegetace živými očky, roubovat můžeme již mnohem dříve.
Odběr provádíme od dormance
K roubování potřebujeme rouby, což jsou většinou jednoleté přírůstky ušlechtilých odrůd s lepšími vlastnostmi. Důležité je odebírat rouby od konce hlubokého vegetačního klidu (odborně nazývaného dormance), kalendářně to je od první dekády prosince do konce druhé dekády ledna. Je tedy nejvyšší čas.
Rouby se odebírají jako jednoleté přírůstky z vnější zdravé a plodící dřeviny, z její dobře osluněné vnější strany, aby byly dobře vyzrálé v dřevní pupenové části. Nevhodné jsou rouby zevnitř vlkovitých přírůstků, které nebyly dobře osluněny.
Rouby patří do stínu
Do doby jejich použití k roubování je třeba rouby umístit na severní stranu matečné dřeviny nebo na jiné zastíněné místo, zapuštěné kolmo asi 10 až 15 cm do půdy, kde bez úhony přečkají i chladnou zimu a vlhké léto až do upotřebení k roubování.
Zahrada je nejlepší uložiště
V žádném sebechladnějším sklepě není vyhovující chladno pro udržení kvality roubů. Mám vlastní zkušenosti, i sdělení mnoha zahrádkářů, že venku v zahradě takto uložené rouby jsou pod kůrou zelené a dostatečně živé ještě koncem srpna, dokonce i déle, výjimečně i do příštího jara.
Pokud ještě nemáte nastříhané rouby, neodkládejte to, je snad poslední čas pro příští úspěch.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka