John Millington Synge: Studna světců. Viktor Preiss a Simona Stašová v komedii podle svérázné irské legendy

13. srpen 2022

Voda ze zázračné studny nakrátko vrátí zrak dvěma slepým manželům. Konečně mohou porovnat realitu s představami, které si udělali o světě i sami o sobě... Autor ve hře použil vyprávění o zázračné studni, které slyšel na Inishmoru, jednom ze tří Aranských ostrovů. Ty se na začátku minulého století vyznačovaly velmi svéráznými obyvateli se specifickými zvyky a legendami. Do jejich světa ještě nestačila proniknout nastupující moderní civilizace a to se pak odrazilo v jazyce her.

Osoby a obsazení: Martin Doul (Viktor Preiss), Mary Doulova (Simona Stašová), Timmy, kovář (David Novotný), Molly Byrneova (Andrea Elsnerová), Světec (Jaroslav Plesl), Bride (Lucie Polišenská), Lidé (Vojtěch Bartoš, Ondřej Vacke, Michal Necpál, Tereza Krippnerová, Josefína Voverková, Marie Radová a Iva Holubová)
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Ondřej Pilný
Zvuk: Jitka Kundrumová
Hudba: Jan Trojan
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2014

Nejznámější a nejuváděnější hrou irského dramatika Johna Millingtona Synga je bezpochyby Hrdina západu. Její preméra vyvolala největší skandál v dějinách irského divadla. Jeho hry jsou ovšem specifické i díky jazyku, který používájí. Synge se totiž pravidelně setkával s lidmi, kteří bydleli v nejzápadnější výspě Irska:

„Kdo se dostal skutečně důvěrně do styku s irským vesnickým lidem, ví, že ta nejdivočejší rčení a obraty mého dialogu jsou velice krotké ve srovnání s nápady a úslovími, jež můžete vyslechnout v každé malé chaloupce na úbočí kopců v Geesale, Carraroe nebo Dingle Bay.“

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.