Burgundská krajová kuchyně chutná a voní po víně a hořčici - 2. díl
Burgundská kuchyně je stejně rozmanitá a proměnlivá jako celý kraj. A Dijon jako jedno z nejznámějších burgundských měst voní nejenom hořčicí a vínem, ale i sýry a aperitivem zvaným "Kir". "Kir" je nápoj namíchaný z bílého vína (někdy i šampaňského - to je pak Kir royal) a likéru z černého rybízu - ten je dijonskou specialitou už dvě stě let!
Od listopadu do ledna však Dijon voní především perníkem. Perník se v Dijonu objevuje už v 17. století, určitě i proto, že Dijon byl známým obchodním střediskem a koření patřilo k mimořádně výhodným obchodním artiklům té doby. Není divu, že se koření - jako jinde v Evropě - stalo i součástí perníkového těsta. Dijonští o perníku prohlašovali, že je "le pavé de la santé" - základem zdraví. Zdravé jsou však i krajové burgundské sýry.
Gougere (Sýrové bochánky)
Suroviny na těsto: ¼ l vody, 150 g mouky, 100 g másla, 4 vejce, kávová lžička soli, muškátový oříšek, 150 g tvrdého sýra (nejlépe typu gruyere) a 1 vejce na potření.
Postup: Z uvedených surovin připravíme těsto. Sýr nakrájíme na proužky (nebo koupíme "nakrouhaný" na nudličky široké cca 4 milimetry) a přidáme ho do těsta. Na vymazaný a vysypaný plech (lze použít i pečící papír) lžící tvoříme malé bochánky o velikosti vajíčka. Potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně teplé předehřáté troubě pečeme. Nejdřív asi 7 minut necháme dvířka od touby pootevřena, pak je zavřeme a dalších 20 minut dopékáme.
Po vypnutí trouby necháme bochánky ještě asi 5 minut "dojít" (opět u otevřených dvířek) - to aby neklesly.
Jako předvánoční pečivo pak můžete vyzkoušet i mandlový koláč.
Dartois
Suroviny na těsto: 250 g lístkového těsta, vejce na potření.
Suroviny na nádivku: 125 g strouhaných mandlí, 100 g cukru, 60 g másla, 2 vejce, vanilkový cukr a rum.
Postup: Lístkové těsto rozválíme na dva pláty stejné délky a nestejné šíře; jeden plát - širší (cca 10 cm), druhý užší (cca 8 cm). Širší plát položíme na plech opláchnutý vodou. Připravíme si nádivku. Do rozměklého másla přidáme mandle, cukr, vanilkový cukr, obě vejce a rumu (můžeme dochutit i skořicí). Z nádivky vytvoříme šišku stejné délky jako vyválené těsto a položíme ji na širší plát. Okraj přehneme nahoru a na něj položíme plát užší - jako víko. Oba pruhy přitlačením spojíme a urovnáme nožem. Potřeme rozšlehaným vejcem a v horké předehřáté troubě (na 250 stupňů) asi 25 minut pečeme. Po upečení krájíme na proužky. Koláč chutná horký i za studena.
Dobrou chuť přeje Eliška Závodná!