Břetislav Tureček: Vražda významného íránského jaderného fyzika má i psychologický dopad

8. prosinec 2020

Na konci listopadu byl nedaleko Teheránu zavražděn hlavní strůjce a šéf íránského jaderného programu Mohsen Fachrízádeh. Otázkou je, zda bylo varování, říká analytik. 

Atentát na íránského jaderného fyzika byl podle íránských úřadů proveden na dálku pomocí umělé inteligence a kulometu s chytrým systémem ovládaným ze satelitu. 

Čtěte také

Spekulace a nepotvrzené zvěsti svědčí o tom, že selhala íránská bezpečnost. „Možná proto se do světa šíří fantastické teorie, že existuje nějaký kulomet řízený satelitem na dálku,“ říká Tureček. „Byl důležitou postavou. Hodně se ještě bude mluvit i o provedení vraždy,“ míní analytik v pořadu Jak to vidí...

Kdo atentát skutečně provedl, zatím není jasné. Z usmrcení viní Írán Spojené státy americké a Izrael. A slíbil odvetu. Před dvěma lety na Fachrízádeho upozornil izraelský premiér Netanjahu slovy: Toho si zapamatujte.

Írán za vraždu slíbil odvetu 

Podle amerických zpravodajských služeb byl Mohsen Fachrízádeh spojen s íránským jaderným programem, který byl ukončen v roce 2003. A která se měla zabývat vojenským využitím jaderného programu. „Izrael tvrdí, že tento program probíhá dodnes,“ upozorňuje Tureček. „Vražda má rozhodně psychologický dopad. Otázkou je, zda měla zbrzdit jaderný program do budoucna, nebo zda to mělo být varování.“

Motiv vraždy je zatím nejasný

Spekuluje se o motivu i načasování. Vražda by mohla odradit řadu dalších íránských vědců, aby se na podobném výzkumu nepodíleli. „Dosavadní prezident Donald Trump držel velmi tvrdou protiíránskou linii a teď přichází Joe Biden, který se vyjádřil, že stojí o obnovu vztahů s Íránem,“ naznačuje Tureček.   

Témata rozhovoru: dopady atentátu na šéfa íránského jaderného programu; americká obrana a zahraniční politika vůči Blízkému a Střednímu východu v nové administrativě Joe Bidena.

Spustit audio

Související