Bohumil Pečinka: Čínský vyslanec udělal z cesty na Tchaj-wan politikum, teď tam Vystrčil jet musí

17. červen 2020

Co znamená pro ANO rozpuštění brněnské pobočky? A byl článek ministra zahraničí o Izraeli v souladu s dlouhodobou pozicí ČR? Odpovídá zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex.

Host Dvojky Bohumil Pečinka je toho názoru, že pokud se shodl Senát, předseda Miloš Vystrčil (ODS) by na Tchaj-wan určitě odjet měl. Z cesty, na kterou se původně rozhodl vypravit Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), se totiž stalo obrovské politikum.

„Jestli přitom někdo k té cestě výrazně přispěl, tak to byl současný čínský velvyslanec Jianmin Zhang. Kdyby po nátlaku formulovaném v dopise Kuberovi teď Vystrčil nejel, vypadali bychom jako kolonie Číny,“ vysvětluje Pečinka.

Ruce pryč od Brna

Český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš rozpouští brněnskou pobočku své strany. Důvodem je korupční kauza, v rámci které byl obviněn například bývalý místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (dříve ANO).

Podle Pečinky je premiérova akce spojená s plánovaným soudem s obviněnými v brněnské kauze, jehož začátek připadá na září: „Datum soudu celou věc akcelerovalo, protože v říjnu přijdou volby a načasování by nebylo moc dobré pro předvolební kampaň.“

Důležité je si uvědomit, že všechno, co politici udělají nebo řeknou, je už součástí politické kampaně, upozorňuje novinář.

Petříček absolutně vybočil

Nedávným prohlášením, kritizujícím Izrael, prý ministr Petříček (ČSSD) zcela vybočil z programového prohlášení vlády a dosavadní české zahraniční politiky.

„Jestli se česká zahraniční politika v rámci Evropské unie něčím odlišuje, je to právě otázka podpory Izraele. Ministr nemá psát články do novin… měl by tyto věci prodiskutovat na vládě a prosazovat je politicky,“ hodnotí host Zity Senkové.

Ke zveřejnění prohlášení v deníku Právo přitom podle informací Bohumila Pečinky došlo zřejmě omylem, když sekretářka zapomněla včas informovat redakci, aby článek nevydávala.

Další témata rozhovoru: na jaké voliče dnes cílí ČSSD, kterým politickým stranám prospěl koronavirus; komunisté chtějí zdůvodnit smysl své existence.

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , marz
Spustit audio

Související