Bohumil Pečinka: Čin Jana Zajíce měl význam. Všechno má svůj čas – i hodnota a cena takové oběti

25. únor 2019

Před 50 lety se v jedné z pasáží na pražském Václavském náměstí upálil student střední školy Jan Zajíc. Měl jeho čin ve stínu sebeupálení Jana Palacha smysl?

Čin Jana Zajíce byl výrazem zklamání nad pokračující normalizací a nad tím, že sebeupálení Jana Palacha v lednu téhož roku nemělo ve společnosti dostatečný ohlas. Podle Jaroslava Zajíce čin jeho mladšího bratra Jana mizí v historii a lidé zapomínají, že svoboda je něčím vykoupena. Podle komentátora Bohumila Pečinky je sice osud Jana Zajíce trochu ve stínu oběti Jana Palacha, ale není důvod myslet si, že je přehlížen nebo že by neměl smysl.

Čin hodný úcty

Lidé si na Václavském náměstí připomněli tragickou smrt Jana Zajíce

Věděl, do čeho jde – jeho čin byl připravený, nebyla to žádná emoční zkratka. A z mého pohledu je hodný úcty, i když vím, že jeho blízkým způsobil velkou bolest a trápení,“ říká v pořadu Jak to vidí komentátor Bohumil Pečinka. „Pro tehdejší společnost a zprostředkovaně i pro tu dnešní toto jejich gesto mělo velký význam. A to minimálně tím, že se o něm uvažuje a diskutuje,“ myslí si a dodává, že v osudné pasáži na Václavském náměstí lidé zapalují stovky svíček a Zajícův čin bude nejen v tomto týdnu připomínám i jinde.

Všechno má svůj čas

Kdo si myslel, že v zemi, kde je 80tisícová okupační armáda, mohlo toto gesto způsobit převrat, nebyl realista. Přesto jejich oběť nebyla marná, podobné činy totiž nemají jenom krátkodobý ráz. Lidé je vnímají podobně jako se ve středověku vnímali mučedníci, protože šli do předem ztracené akce kvůli hodnotám, za něž stojí za to žít i položit život,“ konstatuje Bohumil Pečinka.

Jejich gesto působilo i o dvacet let později v lednu 1989, kdy jiná generace ve jménu Jana Palacha a Jana Zajíce vyšla do ulic a konfrontovala se s komunistickým režimem. Všechno má svůj čas – i hodnota a cena této oběti.“

Další témata rozhovoru: Co pomůže ČSSD probrat se z hybernace, do které ji uvrhl debakl po posledních parlamentních volbách? Na čem stojí podpora vlády ze strany KSČM? Jak se nově politicky profiluje hnutí ANO?

Nestihli jste ráno ve vysílání? Pořad Jak to vidí... můžete slyšet znovu v repríze každý všední den ve 20:30.

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.