Eduard Stehlík: Jan Palach se neupálil na protest proti sovětské okupaci

18. leden 2019

Plný života, bojovník a rošťák, který nesnášel nespravedlnost, měl celou řadu plánů a idejí – takový byl podle historika Eduarda Stehlíka student Jan Palach. Co je klíčem k pochopení jeho činu?

„Myslím, že jeho čin nikdy úplně nepochopíme. Absolutnost jeho oběti spojené s obrovským utrpením a vědomí toho, že Jan Palach byl – slovy Olbrama Zoubka – světlem v bažinách, nejsme schopni úplně pochopit. Jeho sebeobětování ve prospěch tohoto státu a národa je věc, před kterou můžeme jenom zůstat stát v tiché pokoře,“ říká v pořadu Jak to vidí historik Eduard Stehlík.

Proč se upálil Jan Palach

Zásah SNB proti demonstraci na Václavském náměstí v Praze na 20. výročí sebeupálení Jana Palacha (19. 1. 1989)

„Existují různé varianty dopisů, které Jan Palach rozesílal na různá místa před svým činem. Jeho požadavky rezonovaly už stávkovým hnutím studentů na konci roku 1968,“ vysvětluje. „I teď v některých médiích zaznělo, že Jan Palach se upálil na protest proti sovětské okupaci. Ale to není pravda,“ zdůrazňuje Eduard Stehlík. „Jeho cílem bylo zastavit šíření nepřátelské protidemokratické propagandy, umožnit svobodné vyjadřování, zrušení cenzury a vrátit se do osvěžujícího roku 1968, kdy lidé po dlouhých dvaceti letech najednou opět mohli relativně svobodně projevit svůj názor.“

Oběť pro budoucnost

„Následovalo ale postupné utahování šroubů a nejhorší je, že se na nástupu normalizace podíleli i muži, kteří byli v roce 1968 chápáni jako symboly pražského jara a toho pozitivního, na co se snažil i Jan Palach upozornit,“ říká vojenský historik. „Některé činy mohou v okamžiku, kdy se realizují, působit jako bláhové a nesmyslné, ale zhodnotí se až s odstupem let. Oběť Jana Palacha se zásadním způsobem zhodnotila o dvacet let později v průběhu takzvaného Palachova týdne v lednu roku 1989.“

Další témata rozhovoru: Co pro nás dnes znamená sebeobětování Jana Palacha? Jak přiblížit tehdejší události a osobnost Jana Palacha dnešním lidem, kteří se o historii jinak nezajímají? Kdo jsou vlastně naši novodobí hrdinové? Vyučují se moderní dějiny na školách objektivně?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související