Boeing: Příběh leteckého fanouška, který ovládl nebe

V současnosti patří mezi největší světové výrobce letecké techniky a zbrojní dodavatele, ale začátky firmy Boeing byly skromné. Odstartovaly vlastně jednou opravou letadla.

Připravil: Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 12. 5. 2020

Příběh firmy Boeing začíná v roce 1909, kdy Francouz Louis Blériot přeletěl kanál La Manche. Tehdy vlastník rozsáhlých lesů a prezident dřevařské společnosti Greenwood Timber Company William Edward Boeing přicestoval do Seattlu na světovou výstavu Aljaška-Yukon-Pacifik, která mu změnila život. Uviděl tu letající stroje řízené člověkem. Byla to láska na první pohled. 

Nebál se začít létat

Logo

Boeing byl ambiciózní mladík se švýcarským vzděláním a nabitou peněženkou. I když mu ještě nebylo ani třicet let, v byznysu nebyl žádný nováček. A neměl důvod šetřit na svých zálibách.

Neváhal a od firmy Glenn L. Martin Company koupil letadlo. Pod vedením samotného majitele a Boeingova kamaráda se začal učit sám létat. Jenže svoje letadlo téměř okamžitě zničil.

Když chtěl letoun opravit, zjistil, že náhradní díly dostane až za několik měsíců. Představa, že si hned tak znova nezalétá, ho rozzuřila. A namířil si to rovnou za svým přítelem, konstruktérem Georgem Conradem Westerveltem.

Netrpělivostí k vlastnímu stroji

Boeing navrhl, že si společnými silami postaví své vlastní letadlo. Doufal, že to půjde rychleji než čekat na náhradní díly. Boeingovi teď přišly vhod studia na Yaleově univerzitě, zkušenosti v dřevařském průmyslu i znalosti o konstrukcích ze dřeva.

Westervelt souhlasil. Brzy nato oba pánové postavili obojživelný dvouplošník B&W Flying Boat a měli úspěch. To Boeingovi dodalo odvahu a chuť do dalšího podnikání v ještě novém oboru.

Z loděnice přímo na nebe

Logo

Bylo ale potřeba najít vhodné místo pro podnikání. Boeing si vzpomněl na Edwarda Heatha, majitele loděnice na řece Duwamish nedaleko Seattlu. Místo od něho koupil, vybudoval tu továrnu a rozhodl vstoupit naplno do leteckého průmyslu.

Hydroplány B&W inženýra amerického námořnictva George Conrada Westervelta a Williama Edwarda Boeinga se osvědčily. A tak 15. července 1916 vznikla společnost Pacific Aero Products a uskutečnil se zahajovací let.

Westervelt ale firmu vzápětí opustil a Boeing se ji rozhodl přejmenovat. Aby bylo jasné, kdo je v ní pánem. Dostala název Boeing Airplane Company.

Jak se firma vyvíjela v čase, kdy Amerika vstoupila do první světové války? Kdy začala vyrábět dopravní letouny? Jaký byl William Edward Boeing člověk?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.