Andor Šándor: Ve dvě hodiny jmenován, v šest střet s těžkou váhou. Ministr Kulhánek prošel ohněm

22. duben 2021

Prezident Miloš Zeman včera jmenoval novým ministrem zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Co přinese střídání stráží pouhých šest měsíců před volbami? A jak dopadl křest ohněm v podobě schůzky s ruským velvyslancem Zmejevským?

Hlavním úkolem nového ministra má být podle hlavy státu hájit národní zájmy, konkrétní náplní pak ekonomická diplomacie. Klíčový post šéfa české diplomacie nabyl ještě více na důležitosti v souvislosti s událostmi posledních dní kolem kauzy Vrbětice.

Samozřejmě nevím, jak se nový ministr úkolu zhostí. Zbývá mu jen šest měsíců, za které se moc pokazit ani vylepšit nedá, říká v pořadu Jak to vidí... bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Křest ohněm

Bez debat ale výměna přichází v tu nejhorší dobu, ve kterou přijít mohla. Žádný adept na takový post si nemohl představovat, že bude ve dvě hodiny jmenován a v šest bude mít schůzku s těžkou váhou reprezentující ruskou federaci v pro nás tak složité situaci.

Čtěte také

Na schůzce s ruským velvyslancem v České republice Alexandrem Zmejevským vyzval Jakub Kulhánek mimo jiné Moskvu, aby do dnešního poledne umožnila návrat všech vyhoštěných českých diplomatů zpět do Ruska.

Odpovědí Kremlu bylo, že mluvit s Ruskem formou požadavku nemá perspektivu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí posléze přidala, že Praha si má nechat ultimativní tón pro diskusi uvnitř NATO. 

Ve chvíli, kdy jsem zaslechl požadavek pana ministra, bylo zřejmé, že ho Rusko v žádném případě nepřijme. Obávám se, že jsme nakročili ke stadiu, kdy se uzavře naše ambasáda v Moskvě a ruská ambasáda v Praze. Není to ale krok, který bychom měli ocenit, je přesvědčen analytik.

Zpolitizované drama?

Podle Andora Šándora je celá věc až dramaticky zpolitizovaná. Zejména proto, že ve vztazích se zeměmi velikosti a důležitosti Ruska není uzavření veškeré komunikace dobré.

Rusko sice říká, že bychom s nimi neměli mluvit z pozice síly, ale oni by s námi také neměli mluvit z pozice, že jsme nějací jejich vazalové z doby Sovětského svazu. Naopak by měli jako první ukázat, že s námi budou mluvit jako rovný s rovným.

Na druhou stranu jsme si některé věci pokazili i my. Mám na mysli hlavně nešťastné kroky některých zastupitelství vůči ruské federaci, například plakáty oslavující vlasovce...

Mezery v diplomacii

Ministr Kulhánek bude dnes přesvědčovat spojence v Severoatlantické alianci, aby podpořili Českou republiku v konfliktu s Ruskem.

Nejednotné výroky vlády na začátku nebyly dobře. Celý problém ale začal v době, kdy sice vláda o celé věci věděla, ale neměla zájem to řešit. Pak došlo k úniku do médií a ministři přišli urychleně s tiskovou konferencí, na jejímž sdělení se pořádně nedohodli.

Čtěte také

Podle Andora Šándora jsou ale diplomatická jednání s našimi partnery v podobných případech naprosto nezbytná.

Měli jsme věc s našimi partnery nejdříve pořádně vykomunikovat, abychom věděli, jak budou reagovat. Bohužel to bylo v rukou lidí, kteří diplomacii příliš nerozumí a někdy mají pocit, že když dělají chyby na vnitrostátní úrovni, tak že to mohou dělat i na té mezinárodní.

Bezpečnostní analytik v této souvislosti ale upozorňuje, že přestože EU bude muset mít jako celek nějaký postoj vůči Rusku, tak ale jednotlivé státy, jako třeba Německo, mohou mít s ohledem na bilaterální zájmy postoj jiný. Tím, že kauza vyšla tak rychle ven, nebyla dobře připravená a komunikovaná, jsme si způsobili problémy, uzavírá Andor Šándor.

Další témata rozhovoru: jak mluvit s Ruskem?; postup vlády v kauze Vrbětice; návrh amerického prezidenta Joea Bidena vybudovat stabilní vztah s Ruskem; rusko-ukrajinské vztahy a nejednotný postoj ukrajinské vlády; novela zákona na ochranu britského národa před cizími mocnostmi.

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , opa
Spustit audio

Související