Andor Šándor: Prvotní důvody vzniku NATO už neplatí. Evropa ke spojenectví přistupuje pokrytecky

25. listopad 2019

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je NATO ve stavu mozkové smrti. „Nepřál bych si to, ale má to svoji logiku,“ myslí si bezpečnostní analytik Andor Šándor.

 

„Spojené státy v poslední době jasně ukazují, že Severoatlantickou alianci příliš nepotřebují k řešení svých hlavních bezpečnostních problémů. Těmi jsou Čína, Írán a Severní Korea,“ konstatuje Andor Šándor.

Čtěte také

„Kdyby USA vnímaly Rusko jako vážnou vojenskou – nikoli bezpečnostní hrozbu, tou je bezpochyby –, tak by mluvilo o Severoatlantické alianci mnohem vážněji,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí generál v záloze.

Ani jeden z důvodů vzniku aliance, jak je uvedl její první generální tajemník lord Ismay, tedy držet Ameriku v Evropě, Německo na kolenou a Sovětský svaz co nejdále, už podle Šándora neplatí.

Po turecké invazi ticho…

„Turecko teď jednoznačně porušilo Washingtonskou smlouvu v bodě č. 1 a podniklo invazi do nezávislého státu, byť rozbitého občanskou válkou. Porušilo tím všechny principy Severoatlantické aliance a bohužel minimálně s tichým souhlasem Spojených států.“

Čtěte také

Apatie NATO pramení z neochoty použít jakékoli donucovací prostředky. V reakci na anexi Krymu uvalil Západ na Rusko sankce, Turecko za srovnatelný krok nebylo nijak potrestáno.

„Jako evropští členové NATO bychom dokázali hospodářskými sankcemi přinutit k uvažování o jeho politice. Ale to bychom také museli připustit, že sami budeme trpět. A to my nechceme,“ analyzuje Šándor pokrytecký přístup Evropy.

Lžeme si do kapsy

Na místě je podle něj i výtka Američanů vůči spojencům, že nikdo z členských států kromě USA nevydává 2 % HDP na zbrojení a svoji obranu. Evropští představitelé NATO se místo toho jen ujišťují, že je všechno v pořádku.

Logo

„Měli bychom si dát pozor, abychom nakonec vlastním tvrzením neuvěřili natolik, že se nám dům, který nás má chránit, rozpadne, zatímco si libujeme, jak máme pevnou střechu a zajištěné vchody,“ varuje Šándor.

„Na druhou stranu je potřeba vidět, že Trumpovo ‚zbrojte více‘ znamená v mnohém také ‚kupujte naše zbraně‘,“ dodává.

Další témata rozhovorů: reforma NATO; terorismus jako hlavní hrozba; konflikt v Afghánistánu; rozšiřování NATO; ozbrojené konflikty ve vesmíru.

autoři: Vladimír Kroc , Andor Šándor , and
Spustit audio

Související