Lenka Klicperová: Turecko nejedná jako náš spojenec. Ale jako potenciální nepřítel

21. listopad 2019

Situace v Sýrii stále není stabilizovaná, i když o tom ve zpravodajství není slyšet. Ozbrojené srážky jsou tam stále na denním pořádku a v zemi po turecké ofenzivě zavládl naprostý chaos, konstatuje válečná reportérka.

 

V pohraničí operují spojené rusko-turecké patroly. Američané střeží oblasti hlavně kolem ropných rafinérií v Sýrii. Tureckem podporovaná syrská národní armáda, která je složená více méně z džihádistů, stále bojuje se syrskými demokratickými silami. Ty představuje kurdsko-arabská armáda.

V zemi navíc zavládl obrovský chaos poté, co se Kurdové museli soustředit na tureckou ofenzívu na severu země. „Dali tím prostor spícím jednotkám džihádistů, kteří začali přepadávat lidi na silnicích, cestující, vojáky… V Sýrii dnes není v podstatě jediná bezpečná silnice,“ popisuje Lenka Klicperová.

Turecko vs. Kurdové

Logo

Tureckem podporovaná armáda se snaží získat kontrolu nad co největším územím v syrském Kurdistánu. Ankara se hájí tím, že usiluje o vytvoření bezpečnostní zóny v pohraničí. „To je skutečně komický výraz. Dnes je to skoro frontová zóna,“ říká Klicperová.

„Je to od začátku úplný nesmysl. Ve skutečnosti jde o zábor území, které je historicky obydleno zejména Kurdy, ale i Araby. Pro Kurdy je klíčové, protože je tu největší počet důležitých měst.“

„Pro Turecko jsou Kurdové mnohem větší nepřítel než Islámský stát. A Erdogan se podle toho také chová. Proti Islámskému státu nikdy nebojoval s takovou silou jako nyní proti Kurdům.“ Ti doufali, že si vydobudou širší autonomii. Turecká ofenziva je ale uvrhla do vlivu Bašára Asada.

Turecko vs. NATO

Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Severoatlantická aliance si podle Klicperové s chováním Turecka zatím neví rady. „Z mého pohledu Turecko nejedná jako náš spojenec. Vydírá Evropu, chová se nepředvídatelně, nekonzultuje svoje kroky. V NATO si zatím nikdo není schopný připustit, že tento člen už se nechová jako spojenec, ale jako potenciální nepřítel.“

Turecko v minulosti obchodovalo s Islámským státem a de facto poskytuje azyl islamistům. „Navždycky si budu pamatovat obrázky tureckých tanků, které stály na hranici, když se bojovalo o Kobani a Islámský stát s obrovskou silou útočil na toto město, které bránilo pár set Kurdů s kalašnikovy. A Turecko se z hranice s nejmodernějšími tanky nepohnulo ani o milimetr.“

Další témata rozhovorů: Přinesou protivládní demonstrace na Blízkém východě zásadní geopolitické změny?

Spustit audio

Související