Andor Šándor: Katastrofální politika USA na Blízkém východě umožnila triumfální návrat Rusů

18. říjen 2019

Spojené státy a Turecko se dohodly na klidu zbraní v Sýrii. Má umožnit kurdským milicím odejít z pohraničního pásma na severu země. Jaký bude další osud syrských Kurdů?

Kurdové na tom budou stejně jako doposud, myslí si bezpečnostní analytik Andor Šándor. Největší národ bude i dál bez vlastního státu. Nikdo vznik samostatného Kurdistánu nepodpoří.

„Vypadá to, že Kurdů jsme se všichni vzdali,“ shrnuje Šándor v pořadu Jak to vidí... na Dvojce. Jakákoli emancipace syrských Kurdů je nepřijatelné hlavně pro Turecko, pro které je kurdská otázka nejpalčivějším problémem na Blízkém východě.

Kurdy vnímá Turecko jako největší ohrožení

„S 18% kurdskou menšinou na svém území vedou boj už víc než tři desetiletí. Turci zabili víc než 40 000 Kurdů, aniž by to kohokoli v Evropě rozrušovalo,“ dodává Šándor. Z pohledu Ankary Kurdové ohrožují Turecko víc než Islámský stát.

A protože na Blízkém východě platí, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel, nedělalo si s Islámským státem příliš starosti. Válčil totiž s dvěma tureckými protivníky v regionu, a to s Kurdy, konkrétně se syrskými pešmergy, a s Bašárem Asadem.

Rusko na tahu

Syrští Kurdové si po stažení amerických jednotek museli vybrat – buď spojenectví s dosavadním nepřítelem Bašárem Asadem, nebo smrt rukou Turků. Spojenectvím s Asadem umožnili syrské armádě dostat se tam, kam by jinak nemohla proniknout.

„Katastrofální politika USA na Blízkém východě navíc umožnila triumfální návrat Rusů,“ míní Šándor. „A byť Mike Pence něco v Ankaře dojednal, ukazuje se, že běh dějin na Blízkém východě mohou určovat právě Rusové. Otázka je: Je to skutečně to, co jsme chtěli?“

Evropa je pokrytecká

Evropu drží ve vztahu k Turecku v šachu jak hrozba další uprchlické vlny, tak její vlastní ekonomické zájmy. Zastavení dodávek zbraní Turkům v této chvíli nijak nevadí. A nic jiného není Evropa schopná vymyslet.

„Ukazuje, že má dvoje standardy a že je pokrytecká. Když Putin zabral Krym, uvalila na něj sankce. Erdoganovi jen jakoby hrozíme a vyzýváme k uvážlivosti,“ rozhořčuje se Šándor.

„Co se stalo s NATO, když členský stát s druhou největší armádou vůbec nesdílí stejné hodnoty ani pravidla a tváří se, že je mu všechno jedno?“ Roztržka mezi Tureckem a USA podle analytika nahrává jednoznačně zájmům Ruska rozmělnit soudržnost NATO.

Další témata rozhovoru: brexit; rok od vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího; evropské zbraně pro Turecko; budování akceschopné armády v ČR.

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.