Jiří Hošek: Turci neberou Evropu vůbec vážně a drží ji pod krkem. Trumpova Amerika je sobecká

14. říjen 2019

Turecko navzdory mezinárodní kritice dál útočí v severní Sýrii. Za pomoci syrských povstalců. Sílí tak obavy z etnických čistek proti Kurdům. Ti včera uzavřeli dohodu s Damaškem o rozmístění vládních jednotek poblíž tureckých hranic. Co znamená nové spojenectví a jaké mají Kurdové šance proti turecké ofenzívě?

 

„Kurdové jsou vynikající bojovníci. Ale jsou to specialisté na gerilovou, partyzánskou válku. Ve velké vojenské operaci v otevřeném terénu s nasazením konvenčních zbraní by velmi rychle vykrváceli, kdyby své muže a ženy nahnali do zákopů,“ vysvětluje Jiří Hošek

Podle zahraničněpolitického komentátora je tak spojenectví Kurdů s režimem syrského prezidenta Bašára Asada podporovaného Moskvou logickým vyústěním situace. Jde o extrémní řešení, při kterém Kurdové riskují ztrátu dosavadní autonomie v severní Sýrii.

Každý z hráčů v konfliktu sleduje své vlastní zájmy. Turecku, které disponuje druhou největší konvenční armádou v rámci NATO, jde o upevnění pozice režimu prezidenta Erdogana a vzkaz voličům. Má utvrdit národní sebevědomí v ekonomicky oslabené zemi.

Evropa se chová trapně a pokrytecky

„Z reakce Evropy jsem smutný. Často říká, co si nepřeje, ale málokdy dokáže zformulovat, co si reálně přeje. A její výzvy k tomu, aby se situace uklidnila, jsou skoro až trapné,“ myslí si Hošek.

Turecko Evropské unii vyhrožuje, že vypustí miliony běženců, které zadržuje na svém území výměnou za evropské miliardy. „Francie a Německo teď hrozí, že zastaví dodávky zbraní do Turecka poté, co mu je vesele deset patnáct let dodává… Jsou to všechno pokrytecké kroky,“ shrnuje komentátor Televize Seznam.

Nejednotný postoj EU ještě více oslabuje rozkol mezi ní a Spojenými státy Donalda Trumpa. „Bez Američanů totiž Turci neberou evropské státy vážně a drží Evropu pod krkem dohodou ohledně syrských běženců.“

Trumpova Amerika není spolehlivý spojenec

Donald Trump na setkání zemí G7 ve francouzském Biarritzu

Turci, ale ani Američané se podle Hoška v Sýrii vůbec nechovají jako členské země Severoatlantické aliance. „Zahraniční politika USA pod Donaldem Trumpem je čím dál víc sobecká. Měli bychom si z toho vzít velké ponaučení i vzhledem k našim evropským bezpečnostním problémům.“

„Dosavadní garance a dohody pod Trumpem atrofují. Musíme doufat, že kdyby Ruskou federaci zase napadlo poslat zelené mužíky do Pobaltí, americký prezident neřekne, že Estonci, Litevci a Lotyši se také neúčastnili vylodění v Normandii nebo nepomáhali USA ve Vietnamu,“ naráží Hošek na absurdní argument, který použil Trump na adresu Kurdů.

Další témata rozhovoru: Nobelova cena míru; vítězství strany Právo a spravedlnost v polských parlamentních volbách; volby v Maďarsku; brexitu; grilování Věra Jourová v Evropském parlamentu.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související