Aby byl člověk otevřený vůči druhému, musí vnímat sám sebe, radí psychoterapeutka Jana Tamchynová

1. červen 2021

Rodiče by nás měli naučit empatii, podporovat naši sebedůvěru a víru v dobrý svět, uvedla k tématu rodiče a jejich vliv na naši dospělost psychoterapeutka Jana Tamchynová.

Věk rodičů se dnes posunul. „Z biologického hlediska je optimální být matkou ve dvaceti, z psychologického hlediska mohli být rodiče nezralí. Pak byla důležitá role prarodičů, kterým bývalo kolem čtyřiceti. Dnes máme čtyřicetileté prvorodiče. Lidé dřív vyrůstali s tím, že je normální založit po škole rodinu. Byli na to víc připraveni,“ soudí odbornice.

Rady rodičů se s dítětem táhnou celý život

„V poradně často řeším to, co nám rodiče v dobré víře vtloukali do hlavy. Věty typu kluci nepláčou, holky nelezou po stromech, co by tomu řekli lidi a podobně. Tato poselství se pak s dítětem táhnou celý život, dokud si neuvědomí, že je něco špatně. Pak teprve člověk dozrává a odděluje se od té sekundární dělohy,“ pokračuje Jana Tamchynová.

Je možné se naučit empatii? „Je důležité, aby člověk vnímal sám sebe. Aby věděl, kde má své slabiny, své limity, aby to přijal. Tím pádem vyčistí sám sebe od všech úzkostí a nevědomých strachů, které si nese z dětství. Pak dokáže být otevřený i vůči druhému,“ dodává psychoterapeutka.

Je důležité podívat se do rodiny partnerů? Jak pomoci rodině s introvertním dítětem, které nemá kamarády? Co by se dětem nemělo říkat?

Spustit audio

Související