Zpravodajka Šafaříková: Vyjednávání o vstupu Ukrajiny do EU stojí. Ukrajina je připravená, v zemi ale bují korupce a chybí souhlas všech členů Unie

3. březen 2023

Ukrajina zatím příliš nepokročila v otázce členství v Evropské unii. „Ukrajina se ale intenzivně připravuje,“ komentuje na Dvojce situaci zpravodajka Respektu, Hospodářských novin a portálu Aktualne.cz při Evropské unii Kateřina Šafaříková. Zahájení vyjednávání brání mimo jiné korupce na Ukrajině i probíhající válečný konflikt. „Je potřeba mít jednomyslný souhlas členských států. A ten se zatím nenašel,“ vysvětluje Šafaříková v pořadu Jak to vidí… Moderuje Zita Senková. 

Evropský parlament před rokem doporučil, aby se Ukrajina stala oficiálním kandidátem na členství. 10. března 2022 Rada EU požádala komisi o její stanovisko k žádosti a v červnu udělila Evropská rada Ukrajině status kandidáta na členství v Unii.

Jak vůbec pokročila jednání mezi Ukrajinou a Evropskou unií? „Ukrajina od té doby příliš nepokročila,“ komentuje stav vyjednávání zpravodajka Respektu, Hospodářských novin a portálu Aktualne.cz při Evropské unii Kateřina Šafaříková. 

Zatím za zavřenými dveřmi

Připouští ale, že za zavřenými dveřmi probíhá řada vyjednávání. „Je řada politiků, kteří lobují v dobrém slova smyslu za to, aby Ukrajina pokročila.

Čtěte také

Tedy aby opravdu zahájila předvstupní rozhovory,“ vysvětluje Šafaříková a srovnává jednání Ukrajiny a Unie s dobou, kterou zažila i Česká republika. „V našem případě to trvalo šest let,“ doplňuje zpravodajka fáze vyjednávání. Ty zahrnují například i kapitoly z práva a ekonomiky. To se zatím v případě Ukrajiny nestalo.

Podle Šafaříkové je pro samotný začátek jednání potřeba mít jednomyslný souhlas členských států. „Zkrátka a dobře politická shoda na straně sedmadvacítky není pro to, aby Ukrajina začala vyjednávat. Přestože jsou v poslední době vidět apely, aby se tak stalo. Třeba šéf nejsilnější frakce v Evropském parlamentu lidovec Manfred Weber byl na několik dní v Kyjevě, i jinde na Ukrajině, a vyzval k tomu,“ doplňuje novinářka. 

Ukrajina je připravenější než jsme byli my

Přesto je podle Šafaříkové Ukrajina stoprocentně připravena začít o vstupu vyjednávat. „Dokonce je připravenější, než jsme byli my na začátku jednání,“ připouští. 

Čtěte také

Debatám ale brání řada faktorů. Kromě probíhajícího konfliktu je to i korupce. „Ukrajina je nejenom statečná země, ale také veliká, chudá a velmi prorostlá systémovou korupcí,“ vysvětluje.

Ani čistka zatím nepomohla

„Rozdávání dárků a podplácení funguje v Ukrajině v podstatě jako naprosto běžný nástroj,“ říká zpravodajka a odvolává se na znalce mezinárodních institucí, které situace pravidelně monitorují.

A uvádí i příklad: „My v Česku jsme zvyklí nejdříve zkusit vše normálně standardní cestou. Vyplnit formulář, čekat. A na Ukrajině to je údajně tak, že a priori se uvažuje o tom, že vyplňovat formuláře, čekat nebo stát ve frontě nemá smysl. Je potřeba přemýšlet o tom, kolik, komu a co dát.“

Prezident Volodymir Zelenskyj dobře chápe, že korupce nedělá dobrou vizitku. Před několika týdny vyhodil několik vysoce postavených členů státní správy, dokonce i na úrovni náměstků ministrů,“ připomíná Šafaříková. Ale to kritiky začátku předstupních vyjednávání s EU zatím nijak neuklidnilo. Ukrajina se k začátku jednání musí dopracovat, uzavírá. 

Spustit audio

Související