Zpívající housle. Košatý jazyk a výrazná hudba v pohádce z cikánského tábora

20. srpen 2023

Tři sestry, jeden nápadník a zločin, který mezi lidi vnesla velká zášť. Poslechněte si hudební rozhlasovou pohádku z romantického prostředí cikánského tábora. Vypráví se v ní o tom, že zlý skutek neumlčí ani pravdu, ani lásku.

Na motivy cikánské pohádky Marie Voříškové napsal Zdeněk Kozák.
Účinkují: Ladislav Lakomý, Drahomíra Hofmanová, Eva Novotná, Hana Holišová, Radka Machová, Alan Novotný, Hana Kováříková, Sára Milfajtová, Marta Prokopová Lenka Bartolšicová, Jiří Mach, Lukáš Vlček, Jakub Uličník a Michal Šebek
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Josef Daněk
Hudba: Karel Cón
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 2009

Láska neobyčejně krásné Lejly a jejího milého Lavuty odráží neštěstí zbylých sester Zuzany a Katky, kterým byla do vínku místo půvabů nadělena ošklivost. Pro Zuzanu je nepřitažlivý vzhled zoufalstvím probouzejícím zlo. Lest a nepravda jí tak pomohou získat podivuhodné kouzlo tajemné a moudré vědmy Phuridaj.

Ačkoliv Zdeněk Kozák našel inspiraci v textu Lavuta, Zpívající housle jsou původní hudební rozhlasovou hrou. Výrazně košatý jazyk a lyrické písňové texty autora přesně doplňuje soudobá hudba Karla Cóna, připomínající svou instrumentací folklór. Temperamentní sborové party cikánů a duchů zpívají členové Městského divadla Brno.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Zdeněk Kozák
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.