Žena, která zmizela. Jak dlouho vydrží nenápadná úřednice unikat před spravedlností?

Ta hodná paní z domažlické spořitelny zmizela? Co všechno musí starší žena podstoupit, aby unikla pozornosti mužů zákona? A kam zmizely peníze, které zpronevěřila?

Účinkují: Jaroslava Pokorná, Zdeněk Maryška, Richard Fiala, Antonie Talacková, Lucie Pernetová, Miroslav Táborský, Růžena Merunková, Jiří Köhler, Dana Černá
Komentář: Emil Hruška, spisovatel a publicista
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 18. 9. 2019

Píše se rok 1966 a Marie Mrázová, vedoucí pobočky Československé státní spořitelny v Domažlicích, už pět let finguje vklady a výběry klientů. Všemi oblíbená pracovnice razí zásadu „všichni si důvěřujeme“, a tak často proti předpisům odbavuje u přepážek vkladatele. Současně má také přístup k pokladně, když se pokladní vzdálí.

Večery po zavíračce

Za léta této „oboustranné důvěry“ účetně nikdy nevzniklo manko. Hotovost v pokladně souhlasila a Mrázovou vyhotovené doklady měly všechny náležitosti. Ve spořitelně často trávila večery po zavírací době, aby mohla nerušeně pracovat na tajném účetnictví. Střežila je pod zámkem ve svém pracovním stole.

Pro všechny to byl šok

V noci ze 4. na 5. března 1966 ale Mrázová zmizela. Vzápětí přišla na pobočku hloubková kontrola z centrály. Za poslední pololetí chybělo v pokladně 84 000 korun. Za tuto částku se tehdy dala pořídit dvě až tři osobní auta. Pro všechny to byl šok. Překvapením ale ještě neměl být konec…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.