Zapomenutý případ Sherlocka Holmese! Po letech ho objevil a odvysílá Meteor. Ukázky ve videu

30. srpen 2017

Ten scénář ležel v šuplíku léta. Poslouchejte ho v premiéře v sobotu 2. září 2017 od 8:00 na Dvojce v rámci Meteoru. Jako Sherlocka Holmese uslyšíte Kamila Halbicha, jako dr. Watsona Miroslava Táborského. Podívejte se na videa z natáčení.

Poprvé zazněl z éteru populárně-naučný magazín Meteor v roce 1963. Už v roce 1965 se v rámci něj poprvé ozval i Bohuš Záhorský coby Sherlock, aby vyřešil některý ze slavných Chemických případů Sherlocka Holmese z pera Wacława Gołembowicze.

Pro Meteor bylo nakonec napsáno/zdramatizováno 30 Holmesových vědeckých případů. Po prvních 5 podle knihy polského chemika následovalo 16 případů podle Rudolfa Čechury a dalších 7 napsal tehdejší hlavní redaktor Meteoru Josef Kleibl.

Nečekaný objev

Teprve vloni byl v šuplíku Josefa Kleibla objeven ještě jeden dosud nezpracovaný díl. Příběh Sherlock Holmes a pavor nocturnus můžete slyšet v Meteoru v sobotu 2. září 2017 od 8:00 na Dvojce. Už teď se ale exkluzivně můžete podívat na tři videoochutnávky z natáčení.

Bohuše Záhorského a později Svatopluka Beneše v roli Sherlocka Holmese nahradil Kamil Halbich. A do dlouhé řady dr. Watsonů Jaromír Spal, Miloš Kopecký, Jiří Adamíra, Josef Bláha a Jiří Císler se postavil Miroslav Táborský.

Dvě unikátní hry

Sherlock s Watsonem budou muset zvládnout i keltský jazyk Cornish (kornvalština), který zanikl v 18. století. Podívejte se, jak herci trénovali výslovnost pod vedením Vlado Ruska, který na režisérské židli holmesovských vědeckých případů vystřídal Karla Weinlicha.

Celý prázdninový projekt Léto s Sherlockem uzavře 17. září 2017 živě vysílaná premiéra dramatizace Bruce-Partingtonových dokumentů. I za účasti publika. Něco takového se v rozhlase odehrálo naposledy před 60 lety. Skutečně živou rozhlasovou hru budete moct sledovat i ve videu.

autor: rota
Spustit audio

Více o tématu