Základem úspěchu je odměňovat to, co se nám na psovi líbí, radí trenér Tomáš Nushart. Jak trestat?

31. květen 2023

Je trenérem pozitivní výchovy psů. „To neznamená, že jsme jen hodní, sluníčkoví a piškotáři. Ale když pes udělá něco dobře, odměníme ho a tím pozitivně posílíme jeho chování,“ vysvětluje. Jak naučit psa, aby poslechl na přivolání, a čím ho odměnit? Jak trénovat energického psa? Hraje při výchově velkou roli plemeno? Jaké jsou nejčastější mýty o psech? A co všechno se lidé dozví z knihy Neštěkej na svého psa?

Tomáš Nushart

Termín pozitivní výchova může podle Tomáš Nusharta svádět ke špatnému chápání: „Já svého psa taky trestám, ale můj trest vypadá trochu jinak. Není to o tom, že by klasický trest, jako třeba proutek, nezabíral. Otázkou je etika.“

Trestem může být i to, že se k psovi otočím zády, tj. když mu odeberu něco, co chce, tedy lidskou pozornost. Základem úspěchu je odměňovat to, co se mi na psovi líbí. Pak nebudu muset sahat tak často k trestu,“ radí Tomáš Nushart.

Jak začínat se štěnětem? „Mějte ho na vodítku. A na dlouhém. To nejkratší, co na psa patří, je třímetrové. Na kratším se naučí tahat a nedostane se tam, kam chce. Pokud ho necháte ze začátku volně pobíhat, stráví zbytek života na vodítku, protože si zvykne běhat za tím, co se mu líbí,“ upozorňuje v Blízkých setkáních psí trenér.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související