Klidně si vyberte psího parťáka z útulku a peníze vložte do výchovy, radí psí trenér

20. červenec 2021

Podle profesionálního kynologa se lidé nemusejí bát vybrat si psa z útulku. „Pes tak může dostat druhou šanci,“ říká Robert Zlocha v Blízkých setkáních. Poslouchejte na Dvojce, na webu nebo v aplikaci mujRozhlas.

Co si myslí psí trenér o nákupu štěněte, má smysl pořídit si psa z útulku, nebo raději zvolit chovatelskou stanici? „Z mého pohledu je ideální zajít do útulku,“ doporučuje Robert Zlocha v Blízkých setkáních. „Zbylé peníze můžete vložit do tréninku a výchovy,“ radí. 

Výcvikem psů se zabývá profesionálně a propaguje pozitivní přístup k výchově. „Můžete pomoct nějakému psovi, který tím pádem dostane druhou šanci,“ doplňuje v rozhovoru s Alešem Cibulkou.  

Pravidla výcviku: důslednost neznamená hrubost

Etický trénink, jak jej odborník nazývá, je moderní metoda výcviku. „Často se zaměňuje přísnost za důslednost. Já mohu být na psa milý, nemusím zvyšovat hlas. Ale zároveň mohu být velice důsledný,“ myslí si kynolog.

Lidem doporučuje, že mohou být striktní, což ale neznamená být hrubý. „Pro mě je práce se psy primárně o té důslednosti. A o tom, že naučím konkrétního psa se učit,“ vysvětluje styl tréninku Robert Zlocha na Dvojce.

Jaké jsou moderní metody výcviku? Co na psa funguje a co ne? Jak se stal Robert Zlocha profesionálním psím trenérem? 

autoři: Aleš Cibulka , mka

Související