Jak mít doma klidného rodinného psa? Výchova psa místo výcviku k dokonalé poslušnosti. Mistrovský kurz psího psychologa a trenéra Marka Beneše

29. prosinec 2022

Výchova psů přirozeně. Bez povelů. S respektem k tomu, co dělá psa psem. Tak mluví o vlastních metodách Marek Beneš, který se výcviku psů věnuje už 26 let pod značkou Skvělý pes. Sám si prošel životní lekcí, která ho přivedla k myšlence vychovávat psy jinak. Nečekejte tedy od něj dril a výcvik psa k dokonalé poslušnosti. Ale spíš způsob, jak porozumět psí duši. Učte se od těch nejlepších!

„Mé začátky ve výchově psů se datují do roku 1996, kdy jsem se setkal se svým prvním psem, dobrmanem Arkem. Byl to nalezenec, ke kterému se nikdo nehlásil,“ popisuje v Mistrovském kurzu své začátky Marek Beneš. 

„Psa jsem předtím nikdy neměl, podlehl jsem tomu, že když si ho nevezmu, skončí v útulku. Nevěděl jsem tehdy o výchově psů nic. Dnes si myslím, že to bylo fajn. Protože jsem si mohl vymyslet svůj vlastní styl a přístup k psům.“

Porozumění psí duši

Prošel několika cvičáky a učil se bez předchozích zkušeností. Byl tichým pozorovatelem, který si z každé lekce bral to potřebné pro sebe. Na cestě za porozuměním psí duši ho prý významně ovlivnila jiná vychovatelka, která mu tehdy předala radu nejcennější, ale také možná nejsložitější:

Jestli chci, aby se zlepšil můj vztah se psem, měl bych se zaměřit sám na sebe. A ne na to, jak vychovat nebo vycvičit psa.

„Tato slova pro mne byla impulzem k tomu, že se lze na výchovu psů dívat z jiného úhlu pohledu,“ vzpomíná a shrnuje: „Komunikace se psem může fungovat na základě sebejistoty, na základě klidu, ne na základě výcviku a snažení se.“

Jde o vztah dvou bytostí

Úspěch podle něj tkví v přístupu, nikoliv v praktikách. Protože většina lidí vyhledává odborníky proto, aby měli spokojeného rodinného psa, nikoliv psa služebního, u něhož se uplatňují jiné způsoby výchovy.

„Ve výchově psů nejde o to psa něco naučit. Jde o vztah dvou bytostí. Je to podobné jako vztah mezi dvěma lidmi, kdy se nedá přistupovat jednostranně v duchu: Já to tady vedu, já tě něco naučím a pak se budeme mít fajn. S tím psem je to podobné. Je to energie, která je mezi vámi, je to klid anebo nervozita,“ líčí dál Marek Beneš. 

Spustit audio

Související