Zablokovaný krk, přetížená bedra. Kdy pomůže samoléčba, a kdy je nutné navštívit lékaře?

17. prosinec 2021

Jak poslouchat své tělo a jak předcházet svalovým bolestem, nemusí být vždy zřejmé. Na vině je totiž řada faktorů – od přetížení, ofouknutí až po všudypřítomný stres.

Co je příčinou bolestí svalů, se skutečně zobecnit nedá, uznává vedoucí fyzioterapeut Ústřední vojenské nemocnice v Praze David Vrbický. „V současné době je ale na vině nejvíce stres a fyzické vypětí.

Nejčastěji se pak bolesti svalů objevují v oblasti krku a zad. Časté jsou ale i bolesti rukou a nohou.

Lékaře se nebojte

Důležitým indikátorem, o jak závažný problém jde, je jednak charakter bolesti, ale také čas, po který daný sval bolí. Řada svalových bolestí je způsobena prostým nastydnutím nebo ofouknutím, které lze vyléčit teplem a klidem.

Čtěte také

Takovouto samoléčbou, zkombinovanou s úžíváním analgetik, se stažené svaly prokrví a uvolní. Dobré je ale vědět, že pokud člověk užívá analgetika příliš dlouho, tělo se medikaci přizpůsobí a získá rezistenci.

Bolest trvající v řádu týdnů patří ale vždy do rukou lékaře, který dokáže odhalit skutečnou příčinu bolesti. Například totiž bolest rukou nemusí vždy souviset třeba s artrózou. Za bolestí rukou a ramen velmi často stojí právě problémy s krční páteří. Namístě je tedy vždy návštěva ortopeda či neurologa,“ nabádá odborník.

Ale ani krátkodobé bolesti svalů není dobré zanedbávat. Když je totiž zanedbáváte, můžete si zadělat na bolesti chronické, které jsou pak obtížněji řešitelné.

Důležitá prevence

Důležitá je samozřejmě i prevence. Vedle fyzické aktivity, protahování svalů, správného nastavení pracovní židle či monitoru počítače je také dobré přidat do své stravy potravinové doplňky a minerální látky, obzvlášť pokud člověk příliš zdravě nežije.

Spustit audio

Související