Vzpomínka Marka Ebena i zakázané písničky z originálních gramodesek. 80 minut pro Martu Kubišovou

3. listopad 2022

Dalibor Gondík a jeho tým Ranní Dvojky přichystali dobové vysílání k oslavám 80. narozenin Marty Kubišové a Koncertu pro Martu. Z archivu Českého rozhlasu získali zcela unikátní nahrávky, orazítkované dobovou cenzurou „Nevysílat“, „Nepouštět“ anebo „Pouštět pouze toto“. Uslyšíte také dramatizaci rozhovorů zpěvačky z dobových časopisů. Martě Kubišové půjčila hlas Sandra Černodrinská a Karlu Gottovi Jakub Kaloč. Na své setkání se zpěvačkou v roce 1989 vzpomíná i Marek Eben.

„Marta Kubišová je jednou z nejpravdivějších lidí, jaké jsem vůbec kdy v životě potkal. Ona je prostě absolutně stoprocentně pravdivá ve všem, co řekne. A to je něco úplně okouzlujícího,“ zahajuje vzpomínku na své setkání s ikonou české popmusic Marek Eben.

„Byl jsem úplně okouzlený tím nadhledem, jaký měla nad celou tou situací. Když si vezmete, že ji komunisti opravdu připravili o 20 let života, tak já bych očekával drama,“ popisuje. „Je to prostě velkorysý člověk, ryzí charakter, který dokázal odpustit úplně všem.“

Dramatizovaná rekonstrukce

Vysílání plné hudby z originálních gramofonových desek doplňují dramatizované pasáže, ve kterých svůj hlas Martě Kubišové propůjčila Sandra Černodrinská. V den Koncertu pro Martu v pražské Lucerně tak můžete třeba slyšet, jak si Marta Kubišová v 60. letech stěžuje:

„Lucerna je prototyp nevyřešený akustiky. Lidi u reproduktorů div neodvážejí do nemocnice a o kus dál je to čistá němohra. O světlech ani nemluvě. To je jak předvolební aréna.“ Poslechněte si celých 80 minut pro Martu aneb osm veršů jedné básně.

Spustit audio

Související