Vybíráte novou kuchyňskou linku? Poradíme, jak na to

16. říjen 2015

Čeká vás rekonstrukce kuchyně? Podle Pavla Zemana z internetového portálu pro kutily, by pro vás prvním krokem měla být úvaha o elektroinstalaci. Následuje výběr materiálu, designu, pracovní desky a třeba zásuvek.

„Bez potřebného počtu elektrický zásuvek a dalších instalací se nepohnete z místa.“ říká s tím, že dnes je v každé domácnosti čím dál víc elektrospotřebičů, potřebujete pro ně i přípravu.

Vezměte do úvahy i spotřebiče, které teprve kupovat budete. Počítejte se zásuvkou pro myčku, varné konvice, kávovar, topinkovač a další robotické kuchyňské přístroje. Dalším krokem je pak instalace vody, při které musíte myslet právě i na myčku nádobí.

220 nebo už třífázový proud?

V současných kuchyních si už nevystačíte jen s klasickým napětím 220 V, ale potřebujete střídavý proud. „To, když se zamilujete do silnější sklokeramické desky nebo trouby, které už potřebují třífázový proud.“ Pozorně tak vybírejte i spotřebiče.

Čtěte také


Vybírat tak můžete mezi dřevem, silnou dřevotřískou, různými lepenými pryskyřicemi, ale na trhu najdete i kameny nebo umělé kameny, tedy corian.

Když už máte elektro, je na řadě výběr kuchyňské linky, respektive materiálu, ze kterého nová kuchyně bude. Podle Pavla Zemana musí samozřejmě korespondovat s celkovým vzhledem kuchyně, případně i celého pokoje, pokud jde o kuchyňský kout. „Materiál by ale především měl být odolný a otěruvzdorný. Naštěstí je to už dnes většina současných materiálů.“

Jak vybrat materiál na pracovní desku?

Pokud chcete mít pracovní desku z masivního dřeva, tak i to je dnes upraveno tak, že dřevo je zalité pod lakem a speciálně ošetřené. Pokud zvolíte přírodní desku, tak ale nezapomeňte na její úpravu, a taky údržbu. Koupit se dají speciální vosky nebo oleje, kterými se musí před použitím napustit. „Dřevo je totiž živý materiál a vodu nemá rádo nikdy,“ dodává.


V současnosti je velmi moderní, pokud se na zadní straně kuchyňské linky zopakuje stejný materiál, jaký je na pracovní desce. Módní jsou ale i celoskleněné obklady.

Je vhodné i sklo?

„Sklo je z hlediska údržby velmi praktické, na druhou stranu je na něm ale vidět každá šmouha a každá nečistota z vaření. Proto se taky častěji používá matné. Ale, myslete i na to, že je problém cokoli na sklo připevnit. Tedy háčky nebo zásuvka navíc, pro kterou se rozhodnete až po čase, je na realizaci velmi náročná, často i nemožná.“

Tato skla bývají tvrzená a určená speciálně na stěnu. Ale počítejte už dopředu s tím, že instalaci sami nezvládnete. Budete potřebovat sklenáře a dalšího odborníka, kteří ho namontují.

Čtěte také

Pokud použijte stejný materiál jako na pracovní desku, tak se při montáží musí navrtat jak spodní skříňky linky, tak se musí navrtat i do zdi. Je totiž docela těžká a nesprávným uchycením by napáchala velkou neplechu. Váha totiž musí být rozložena nejlépe do několika bodů. Variantou je sáhnout po desce odlehčené, tak 10 až 12 mm.

Výběr dviřek a zásuvek nechte až na konec

Velmi často se na kuchyňská dvířka používají MDS desky, do kterých jsou vyfrézované protahované profily. Mohou imitovat rustikální drásané dřevo, kov a vlastně cokoli, nač si vzpomenete. Skříňky se dají potáhnout fototapetou podle vašeho přání. Moderní jsou taky skleněná dvířka v hliníkových rámečcích. „Takže co se týká designu, máte doslova nepřeberné možnosti.“

Před výběrem zásuvek se zastavte a pořádně jejich počet spočítejte. Nešetřete ani na tlumičích dorazů, zásuvky se samy nehlučně zavřou a velmi oblíbený je i drátěný program, který vám pomůže vnitřní prostor skříněk využít na maximum.

Kuchyně

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.