Vladimíra Dvořáková: Některé církevní proudy se ve své vizi postavení ženy blíží islámu

17. říjen 2018

Katolický kněz Petr Piťha se ostře vyjádřil proti přijetí úmluvy Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Proč je úmluva církvím trnem v oku?

„Istanbulská úmluva se dotýká otázek ochrany žen proti násilí, případně i ochrany dětí nebo seniorů. Vytváří tlak na jednotlivé státy, aby se touto problematikou zabývaly,“ vysvětluje Vladimíra Dvořáková.

„Úmluva se týká i donucení ke sňatku nebo ženské obřízky, která se stává problémem v některých západních zemích, kde je větší komunita přistěhovalců z islámských zemí.“ Cílem úmluvy je posílit důstojnost člověka a její ochranu.

Kněz Petr Piťha se ve svém svatováclavském kázání důrazně postavil proti přijetí tzv. Istanbulské úmluvy. Podle něj by vedla k přijetí „dokonale zvrácených zákonů proti tradiční rodině“. Její autory obvinil z inspirace nacismem a marxismem. Kněze Piťhu podpořil i kardinál Dominik Duka. Dokument není potřebný a přínosný celkem podle sedmi křesťanských církví.

Úmluvu už podepsaly více než tři desítky zemí včetně Slovenska, které svůj podpis připojilo za konzervativní vlády premiérky Ivety Radičové. Zajímavé je i to, že vůbec první zemí, která úmluvu ratifikovala, bylo Turecko.

Děti – kuchyně – kostel

Logo

„Jde o to, co si představujeme pod tradiční rodinou. Jádrem není pouze spor o to, jestli manželství mohou uzavírat i homosexuální páry. Problém je i v tom, jaké je postavení muže a ženy v tradiční rodině. A Istanbulská dohoda klade silný důraz na jejich rovnost.“

Podle politoložky se v kritice úmluvy projevuje obhajoba tradičního postavení ženy, kterou charakterizují slova: děti – kuchyně – kostel. „Ne všichni církevní představitelé, ale mnohé proudy v církvi se svojí vizí postavení žen velmi blíží tomu, jak je vnímáno v islámu. A to přestože jsou jeho velkými kritiky,“ myslí si Vladimíra Dvořáková.

Další témata rozhovoru: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zahraničí Tomáše Petříčka. Co stojí za spory a zmatky kolem jmenování nového ministra? Má česká zahraniční politika jasnou dlouhodobou koncepci? Co může zachránit kolabující ČSSD? Jak se projeví výsledky komunálních a senátních voleb do dění na domácí politické scéně? A co přinese změna ústavy v Maďarsku, která omezuje bezdomovectví a život na ulici?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související